„Jela sam samo povrće mesec dana i osetila velike promene“

Savanna Swain-Wilson Foto:instagram.com/itssavannabanana

Savana Svejn Vilson je rešila da živi zdravo u 2021. godini, pa je donela odluku da mesec dana jede obroke u kojima je najviše povrća. Primetila je zanimljive promene u svom telu i načinu života.

Pre nego što je počela sa svojim eksperimentom, Savana je konsultovala nutricionistu.

„Bila sam zabrinuta da bi promena mogla da izazove neprijatne fizičke simptome. Ako jedete prekomernu količinu mahunarki, luka i drugog povrća bogatog vlaknima, to može izazvati gastrointestinalne posledice kao što su nadimanje, zatvor i bolovi u stomaku“, rekla je za Insider.

Pročitajte još:

Nutricionistkinja Diana Savin joj je rekla da će sve neprijatnosti koje oseti biti privremene, kao i da je najvažnije da sve vreme unosi puno tečnosti.

Ovako je tekao njen eksperiment.

Prva nedelja

„Moja tipična kupovina namirnica uglavnom se sastoji od neke vrste zeleniša, paradajza, krastavaca, luka i avokada – svih sastojaka koji čine standardnu salatu i dobar tost“, kaže Savana.

Nutricionistkinja ju je savetovala da svake nedelje isproba jednu ili dve nove vrste povrća – a kupila je i dosta zamrznutih namirnica, koje mogu dugo da traju.

„Uglavnom sam se držala salata koje sam jela sa drugom hranom poput testenine i sendviča, trudeći se da povrće zauzme barem polovinu mog tanjira kako su savetovali stručnjaci“, ispričala je Savana.

Vikend dijeta
Riba i salata; Foto: Francesco Salomoni / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga nedelja

Nutricionistkinja ju je savetovala da povrće koje ne voli doda u kajganu – pa je često pravila omlet sa brokolijem. Takođe je jela burgere i takose sa pečurkama umesto mesa.

„Otkrila sam da je tajna da se povrće učini ukusnijim, da se ne jede samo. Dodavanje bilo koje vrste preliva od sira, orašastih plodova i semenki, daje svakom jelu bolji ukus i čini vas sitijim“, rekla je.

Treća nedelja

„Posle dve nedelje jedenja povrća i super hidratacije, probava mi se znatno poboljšala i osećala sam se motivisanijom da budem aktivna – ali nisam bila sigurna da li je to zbog mog povećanog unosa hranljivih sastojaka ili uzbuđenja zbog nove navike“, priča Savana.

Takođe je jela manje između obroka.

I dalje sam čeznula za svojim omiljenim slanim grickalicama i pecivima, ali definitivno nisam posezala za njima onako često kao pre ovog izazova“, rekla je.

Tvrdi da ovakav režim ishrane iziskuje da stalno tražite nove recepte – tako je jela burito sa pasuljem i tikvicom ili patlidžan sa limunom i fetom. Koristila je i mnogo više začina.

Foto: Panthermedia / Profimedia

Četvrta nedelja

„Ako sam do sada nešto naučila iz učešća u ovom izazovu, to je da je kuvanje povrća sa začinskim biljem ključ za pretvaranje jela iz ‘jestivog’ u ‘dobro’, bez obzira na prethodnu pripremu“, kaže Savana, a kao najbolje začine navodi bosiljak, origano, alevu papriku, korijander, beli luk u prahu.

Pročitajte još:

Takođe je navikla da jela sprema unapred.

„Stomak mi je bio znatno manje naduven nego što je bio tokom cele 2020. godine. Jedenje povrća učinilo je da se brže osetim sitom, što me je sprečavalo da se prejedem. Osim toga, moguće je da je do ove promene došlo i zbog činjenice da me je ovaj izazov ohrabrio da kuvam kod kuće, a ne da naručujem hranu bogatu natrijumom. Lice mi je bilo mnogo manje naduveno.

Jednom kad sam shvatila da povrće može da bude mnogo više od salate i bljutavog brokolija, postalo mi je manje mučno da ga jedem. Naučila sam da kuvam obroke koje sam iskreno zavolela, isprobavajući hranu koja mi je bila manje poznata“, zaključuje Savana.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram