„Nisam jela hleb deset godina – zašto sam opet počela“

Katrín Tanja Davíðsdóttir
Foto:Instagram/katrintanja

Islandska atletičarka Katrin Davidsdotir dve godine za redom proglašena je "najfit" ženom sveta. Verovala je u mit da su ugljeni hidrati loši i nije jela hleb čitavu deceniju - a sada je otkrila zašto se ipak vratila testu.

„Mislia sam da ne smem da jedem hleb, a definitivno sam se plašila ugljenih hidrata“, priznala je Davidsdotir za Insider.

Tako je pre deceniju u potpunosti izbacila ugljene hidrate sa svog jelovnika. Priznaje da je verovala u razne mitove o ishrani  – da pšenica nije dobra za nju, da mora da izbaci gluten i izbegava određenu hranu.

„Verovala sam da je hrana neprijatelj, umesto da je doživljavam kao gorivo za svoje telo, jer mi pomaže tokom treninga i oporavka za sledeći“, kaže ona.

Kada je Davidsdotir počela da radi sa nutricionistom, promenila je svoj način razmišljanja, posebno u vezi sa ugljenim hidratima. Nutricionista joj je objasnio da su ugljeni hidrati neophodni za obnavljanje tela, posebno ako se bavite sportom visokog intenziteta.

„Rečeno mi je da kada vam puls pređe 135, sve što vaše telo koristi je glikogen – više ne koristite masnoće“, kaže Islanđanka.

Glikogen se stvara od glukoze u ugljenim hidratima i daje telu energiju.

Pre otprilike godinu dana, Katrin je počela da jede pecivo sa cimetom za doručak, i to je sve promenilo.

Pročitajte još:

„To je za mene bilo nešto novo. Nisam jela hleb od detinjstva, a pre otprilike godinu dana ponovo sam počela da jedem peciva. Pomislila sam: ‘dođavola, ovo je tako ukusno'“, priča Katrin.

Njena ishrana je osmišljena da maksimizuje njene performanse i uključuje sve grupe hrane – pa i šećer kada je njenom telu potrebna energija za treninge visokog intenziteta.

Ona veruje da postoji „vreme i prostor“ za svaku hranu i da moramo da izbegavamo postavljanje pravila u vezi sa ishranom.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram