Poza u kojoj ne radiš ništa, a za pet minuta čini čuda za visok pritisak, varenje, stres, bol i nesanicu

Foto: Shutterstock

Čudesna joga.

Samo jedna tehnika koja sjajno utiče na varenje, visok krvni pritisak, loš san, bolove, a pritom ne radiš ništa? Možda deluje neverovatno, ali u pitanju je fetus poza, tj. balasana, poznata joga metoda.

To je poza za istezanje mišića, opuštanje i regeneraciju, a tokom treninga se obično radi da bi se telo resetovalo pre težih poteza. Dobra stvar je što balasanu možete da radite skoro bilo gde i bilo kada, a podaci kažu da samo pet minuta dnevno čini čuda za ceo organizam.

Ova takozvana poza deteta usporava parasimpatički nervni sistem opuštajući telo i omogućavajući vam da se fokusirate na disanje. Ima brojne zdravstvene prednosti, isteže leđa, vrat, ramena, zglobove.

Balasana nije usmerena na jačanje i pumpanje mišića, već na otvaranje kukova i istezanje butina i trapeznih mišića, koji su obično kod mnogih pod velikim svakodnevnim stresom i jako napeti, a važni su za pomeranje i rotiranje ramena i vrata.

Prednosti balasane

Otvaranje kukova

Istezanje kičme i zglobova

Opuštanje mišića leđa

Oslobađanje od napetost u karlici

Povećan dotok krvi u glavu i vrat

Stimulacija sistema za varenje

Ublažavanje zatvora

Smirivanje nervnog sistema i smanjenje krvnog pritiska

Ublažavanje stresa

Ublažavanje nesanice

Smanjenje bola

Poboljšanje mentalnog stanja

Kako izvesti balasanu

Dečja poza je vrlo jednostavno istezanje. Samo sledite ove korake:

Kleknite na pod ili na prostirku za jogu i sedite na pete sa rukama sa strane.

Polako se savijte napred tako da vam stomak dodiruje butine. Pokušajte da držite zadnjicu uz pete, ali samo ako je moguće da to izvedete.

Ruke stavite iza zadnjice, a iznad stopala.

Opustite vrat i čelom se nežno naslonite na pod ili prostirku.

Pustite telo da se opusti dok zatvarate oči i lagano dišete. Ostanite u toj pozi onoliko dugo koliko smatrate da je potrebno i da vam prija, a idealno bi bilo pet minuta dnevno.

Polako se vratite u sedeći položaj.

Cilj svega je opuštanje, pa nemojte ići preko tačke u kojoj vam je udobno. Ako vas nešto boli ili se ne osećate kako treba, napravite pauzu ili izmenite pozu dok ne nađete ugodan položaj.

Najvažniji deo je lagano disanje, a pošto vam stomak leži na butinama, bićete jasno svesni ritma svog daha, što je izuzetno važno za celokupni osećaj smirenosti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram