Šolja i po ovog voća dnevno može da učini čudo za ljude sa visokim pritiskom

Ako imate problema sa visokim pritiskom, jedite ovo voće.

Visok krvni pritisak, koji se naziva i hipertenzija, dovodi vas u povećan rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim lekova, promene u ishrani mogu da pomognu u kontrolisanju visokog krvnog pritiska. Smanjenje konzumiranja prerađene hrane s visokim sadržajem natrijuma je dobar početak.

Ako ste čuli da voće treba izbegavati jer ono sadrži prirodne šećere, tu smo da vam kažemo da za njega ima mesta u zdravoj ishrani. Voće ima mnogo korisnih nutrijenata koji mogu da pomognu u poboljšanju vašeg zdravlja i smanjenju visokog krvnog pritiska, zbog čega dijeta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) podržava unos više voća, piše Klix.ba.

Voće sadrži kombinaciju korisnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum i antioksidanse, za koje istraživanja pokazuju da mogu imati pozitivan učinak na krvni pritisak. Na primer, veliki pregled studija iz 2019. objavljen u Journal of the American Heart Association otkrio je da konzumiranje tri porcije voća dnevno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 6 posto. Vlakna, važan nutrijent koji se nalazi u namirnicama poput voća, povrća, mahunarki i celovitih žitarica, imaju niz prednosti, od kojih su mnoge povezane s poboljšanjem zdravlja srca.

Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada dodajete više voća u tanjir, razmislite o borovnicama. Iako većina voća ima neke prednosti koje mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska, ove bobice su na vrhu jer su odličan izvor vlakana i pune su antioksidanasa.

Studija o hipertenziji iz 2021. koja je uključivala preko 900 učesnika otkrila je da su oni koji su konzumirali 1,6 porcija borovnica (nešto više od 1½ šolje) svaki dan imali gornji krvni pritisak koji je u proseku bio niži za 4,1 mm Hg.

Ovo istraživanje je bilo zaista impresivno jer je smanjenje gornjeg krvnog pritiska za 5 mm Hg dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 10 posto.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram