Posledice cirkanja piva su gore nego što smo mislili

Pivo
Foto: Andre Babiak / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanja sugerišu da je ispijanje piva povezano sa širokim spektrom zdravstvenih problema koji mogu imati trajne posledice.

Važno je ipak naglasiti da su mnogi od ovih neželjenih efekata pronađeni samo u varijanti prekomernog unosa piva ili ispijanju više od dva piva dnevno. Umeren unos dolazi sa manje negativnih nuspojava.

Međutim, prva studija otkrila je da čak i umeren unos piva može biti opasan kada je u pitanju jedan poseban organ, piše Eatthis.

Pre nego što uzmete tu čašu, pročitajte dalje da biste otkrili zašto je to pivce gore za vas nego što ste mislili.

Nijedna količina alkohola nije sigurna za mozak

Iako se možda osećate pametnije ili imate više samopouzdanja kada ste popili jedno ili dva pića, stručnjaci kažu da vaš mozak od ovih piva nema nikakve koristi.

U preprintu studije sprovedene 2021. koja je analizirala slike mozga preko 25.000 odraslih osoba sa različitim nivoima konzumacije alkohola, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu su izjavili da nijedna količina alkohola nije sigurna za zdravlje mozga. I još gore – čak i umerena konzumacija, koja generalno znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce, imala je potencijal da nanese veću štetu mozgu nego što su to prethodne studije priznale.

Jako pivo može povećati rizik od dijabetesa

Ako vam je nekoliko piva nakon dugog radnog dana redovna navika, možda ćete naštetiti pankreasu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Bella Vita (@la_bella_vita_iasi)

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu Diabetes Medicine otkrila je da je među 5.128 muškaraca i žena između 35 i 56 godina velika konzumacija piva bila povezana sa većim rizikom od predijabetesa među ispitanicima muškog pola. Muškarci su već izloženi većem riziku od predijabetesa nego žene. S obzirom na to da između pet i 10 posto onih sa preddijabetesom razvija dijabetes tipa 2, nepovratno stanje koje narušava energetski metabolizam i povećava rizik od komplikacija poput srčanih bolesti i bolesti bubrega, muškarci bi mogli smatrati da je pametno smanjiti unos piva.

Konzumacija alkohola povezana je sa više vrsta raka

Bez obzira da li imate porodičnu istoriju raka ili jednostavno želite da smanjite rizik od te bolesti, smanjenje unosa piva moglo bi bio dobar početak.

U 14. izdanju „Izveštaja o kancerogenima“ napominje se da je alkohol poznat kancerogen, dok je izveštaj iz 2015. u časopisu The Permanente Journal otkrio da su oni koji piju pod većim rizikom od raka jetre i raka dojke.

Skraćuje život

Ako želite da živite dug i zdrav život, razmislite o manjoj količini piva.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Ekperimental Research sugeriše da ispijanje jednog do dva alkoholna pića četiri ili više puta nedeljno skraćuje život. Ukoliko ne želite da se u potpunosti odreknete svog omiljenog napitka, najmanje štete ćete napraviti ako ograničite unos pića na manje od tri puta nedeljno.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram