Počinje prodaja mesa napravljenog u laboratoriji

Meso
Foto: Higher Steaks / Ferrari / Profimedia

Pileće ćelije uzgajane u bioreaktorima u Singapuru od kojih nastaje meso iz laboratorije su dobile zeleno svetlo i to je prekretnica u prehrambenoj industriji kakvu smo poznavali do sad.

Meso, proizvedeno u bioreaktorima, prvi put je odobreno od strane jednog regulatornog tela.

Meso pod imenom „Chicken bites“ je napravila američka kompanija Eat Just, a odobrila ga je singapurska agencija za bezbednost hrane. Njihovo odobrenje bi moglo da otvori vrata budućnosti u kojoj se sve meso proizvodi bez ubijanja životinja.

Kako nastaje meso iz laboratorije? Ćelije se uzgajaju u bioreaktoru od 1.200 litara, a zatim se kombinuju sa određenim sastojcima na biljnoj bazi. Ćelije koje se inicijalno ubacuju u bioreaktor su iz banke ćelija, nisu uzete iz mrtvih pilića zahvaljujući tome što ćelije mogu da se uzmu putem biopsije živih životinja.

Pročitajte još:

Kompanija Eat Just za sada najavljuje limitiranu dostupnost mesa iz laboratorije, a „chicken bites“ bi se na početku prodavali samo u jednom restoranu u Singapuru. Ovo meso će biti skuplje od obične piletine sve dok proizvodnja ne zaživi, ali je u planu da vremenom postane jeftinije.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram