Početničke greške zbog kojih vam domaći hleb ne ispada dobro

Fitnes i ishrana 03. jun 202108:52 > 08:53
domaći hleb
Hleb; Foto: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

Zahvaljujući trendu zdrave ishrane, mnogi su počeli sami da pripremaju i hleb. Međutim, iako se na startu ne čini tako komplikovano, nije baš tako lako umesiti i ispeći domaći hleb.

Za hleb su vam potrebni brašno, voda, so i eventualno kvasac. Takođe, možete dodati i semenke ako niste potpuni početnik. Ako, pak, tek počinjete da pečete sami hleb, nekoliko je grešaka koje vrlo lako možete da napravite, a prilično utiču na to kako će vam hleb ispasti.

„Ubijate“ kvasac

Ako vam testo ne narasta, gotovo je sigurno da ste „ubili“ kvasac. Kvasac najpre treba staviti u mlaku vodu da “procveta”. Ako je voda prevruća, ubiće kvasac, ako je prehladna neće ga aktivirati.

Koristite pogrešno brašno

Tekstura hleba može biti potpuno loša ako koristite pogrešno brašno. Različite vrste braša imaju različita glutenska svojstva. U receptu pročitajte kakvo vam brašno treba ili na pakovanju brašna pročitajte da li je pogodno za hleb.

Prekratko ga mesite

Kako biste pogodili teksturu, hleb treba dobro premesiti. Tako se aktivira gluten. Najčešća greška je što ljudi premalo mese hleb. Trebalo bi ga mesiti od 15 do 20 minuta.

Prekratko ga ostavljate da narasta

Kvascu treba vremena da naraste kako bi hleb narastao. Često su ljudi prenestrpljivi pa skraćuju vreme narastanja. U receptima je obično napisano koliko dugo hleb treba da narasta i to treba poštovati.

Pročitajte još:

Koristite premladi starter

Ako ste od onih ambicioznijih koji sami kod kuće prave starter, važno je da ga ostavite da dozri do kraja. Ako za hleb koristite premladi starter, hleb će biti prezbijen i žilav.

Režete topao hleb

Da, topli hleb je divan, ali ako ga zarežete dok je još topao on će dobiti previše vazduha, osušiće se i ubuđati, piše Eat this.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram