Pet ukusnih sokova koji naučno dokazano usporavaju starenje

Foto: NEMO / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Voćni napici su odličan izbor kada treba da unesete hranljive materije koje su potrebne vašem telu, a koje možda ne dobijate svakodnevno. Ne samo zbog toga što su odličnog ukusa, već određene vrste voćnih sokova mogu usporiti proces starenja i pomoći vašem telu dok doživljava promene koje dolaze sa godinama.

Sok od nara

Nar je bogat antioksidansima, poput polifenola, koji mogu pomoći u smanjenju upala, borbi protiv raka i smanjenju krvnog pritiska.

Pored ovih prednosti, poznato je da ima jedinstven efekat na starenje ćelija vašeg tela. Nakon 50. godine, vaše ćelije počinju da se bore sa recikliranjem mitohondrija, što direktno utiče na snagu vaših mišića. I ne samo to, već ako vaše telo nije u stanju da reciklira mitohondrije dovoljno brzo, one se mogu nagomilati i povećati rizik od ozbiljnih bolesti poput Parkinsonove.

Ova ukusna voćka sadrži molekul koji mikrobiom vašeg creva pretvara u nešto što se zove urolitin A, jedinjenje koje može pomoći da vaš mitohondrijski proces bude zdravi, piše Eat this, not that.

Sok od šargarepe

Šargarepa takođe sadrži brojne antioksidante koji mogu biti od koristi vašem zdravlju dok starite. Na primer, bogata je luteinom, za koji se zna da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga.

Sadrži i beta karoten, koji je antioksidant koji vaše telo može da pretvori u vitamin A. Studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention otkrila je da beta karoten može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate kod mlađih muškaraca.

Foto: Shutterstock

Sok od cvekle

Neki ga vole, neki ga mrze, ali sok od cvekle je moćan napitak koji pomaže u usporavanju procesa starenja. Studija Redox Biology otkrila je da su oni koji su pili sok od cvekle imali izraženiji nivo specifične vrste bakterija, koje pomažu u kognitivnom i vaskularnom zdravlju, od učesnika koji su pili neko drugo piće.

Kod ovih ispitanika zabeležen je i pad krvnog pritiska nakon pijenja soka od cvekle. Ovi rezultati su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova, a istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite.

Sok od crvenog grejpfruta

Karotenoidi su jedinjenja koja voću i povrću daju prirodnu boju, a kao što smo već spomenuli, šargarepa sadrži vrstu karotenoida koji pomaže u usporavanju starenja. Crveni grejpfrut takođe sadrži karotenoid, onaj koji se zove likopen.

Poznato je da likopen (koji se takođe nalazi u paradajzu i lubenici) ima brojne zdravstvene prednosti i čak je utvrđeno da poboljšava izgled vaše kože. Istraživanje objavljeno u Food Science & Nutrition otkrilo je da likopen ima efekte „podmlađivanja“ na kožu sredovečnih učesnika studije.

Druga studija objavljena u American Journal of Nutrition zaključila je da likopen može i da snizi LDL holesterol i da podigne nivoe „dobrog“ holesterola, važnih faktora u podršci zdravlju srca, što je ključno kako starite.

Sok od pšenične trave

Budimo iskreni, sok od pšenične trave ima prilično užasan ukus. Ali zdravstvene prednosti i svojstva protiv starenja su dovoljan razlog da istrpite ružan ukus ovog soka.

Pšenična trava je izuzetno bogata hlorofilom, jedinjenjem koje mnoge biljke čine zelenim. Utvrđeno je da kada se konzumira, hlorofil ima moćna antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od bolesti i poboljšanju opšteg zdravlja kod starijih osoba.

Takođe je poznato da hlorofil ima hemoprotektivna svojstva (štiti vaše telo od negativnih sporednih efekata hemoterapije) zbog svoje sposobnosti da smanji bioraspoloživost kancerogena (nešto što može izazvati rak) u vašem telu.

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram