Da li je sok od aloje zaista čudesan

aloja
Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Poznato vam je da je u moru informacija ponekad zaista teško prepoznati one prave, a nedoumice se javljaju i u vezi sa alojom, tačnije gelom koji se od nje dobija. Pitanje se ostavlja, pre svega, u vezi sa njenim dejstvom na mršavljenje, varanje i imunosistem.

Šta je aloja gel?

Kroz istoriju aloja vera se koristila za lokalnu primenu, ali i oralno. Dobija se tako što se otvore zeleni mesnati listovi biljke, a često se primenjuje za lečenje opekotina, ogrebotina, psorijaze i drugih kožnih problema. Upotrebljivana je kao komponenta u mnogim laksativima kupljenim bez recepta do 2002. godine, kada su povučeni sa polica apoteka od strane Uprave za hranu i lekove SAD-a zbog nedovoljnih informacija o njihovoj bezbednosti.

Možda vam je nešto od pročitanog bilo poznato odranije, ali treba razlikovati dve varijante koje su u primeni. Dženet Bril, nutricionistkinja i konsultantkinja, otkriva da obe za bazu imaju gel iz središnjeg dela biljke. Dalji postupak određuje kakav proizvod će se naći na policama trgovina. Sok se dobija tako što se doda isceđen citrus, poput pomorandže, ili neko drugo voće. Vodica je jednostavno voda pomešana s gelom, pišu na sajtu City Magazine.

Blagodeti

Hidratacija

Aloja vodica, ili gel, napravljena je uglavnom upravo od vode. Samim tim ima moć hidratacije, uz obilje kalijuma i vitamina C. No, to ne znači da ne bi trebalo da budete na oprezu. Mnogi proizvođači koji prodaju proizvode u čijem sastavu je aloja dodaju šećere, čime se kalorijska vrednost neretko popne na 130 po kašičici, a nekada i više, upozorila je Dženet Bril.

Lepši ten

Ako razmišljate u pravcu ulepšavanja, aloja vera može i te kako biti od koristi. Naučnici još uvek ispituju stvarni uticaj ove biljke, ali ukoliko razmotrimo hranljive vrednosti: pored kalijuma i vitamina C, naći ćemo i mnoštvo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti kože od prodora slobodnih radikala, kao i folnu kiselinu, koja utiče na imunitet. Ipak, potrebno je biti istrajan, jer rezultati na licu ne mogu biti vidljivi nakon ispijanja jednog pakovanja soka od aloje vere.

Upale

Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da voda pomešana sa gelom aloje povoljno deluje na upalne procese creva, Naime, ispitanici su pili ovaj napitak umesto vode četiri nedelje po dva puta na dan. Ovde je važno reći da nisu uočene nikakve kontraindikacije.

Mane

Kao i u svemu, važno je biti umeren, ali mogu se javiti problemi sa varenjem ili nadutošću, pa je neretko bolje potražiti mišljenje lekara ili nutricioniste, pre kupovine jednog ovakvog soka.

Upotreba

Ako vam ponuđeni načini ispijanja aloje kao dodatka vodi ili soka ne deluju primamljivo, možete je unositi u formi kockica leda, u pripremi osvežavajućeg pića ili koktela. Slično tome, aloja je dobra zamena za bademovo i ovseno mleko u smutiju. Za kraj, iako nije sezona sladoleda na štapiću, možete razmišljati i u tom pravcu, a lepo se slaže uz kivi i jagode.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram