Idealan doručak ili večera za mršavljenje: Siti ste, ima savršen ukus, a ovaj obrok je prepun proteina i vitamina

Palenta sa jajima i pečurkama Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Palenta je jedno od onih jela s kojima nema greške – uživajte u njoj za doručak i bićete siti i brzo i dugo, a nećete morati dugo da stojite u kuhinji.

Međutim, ako želite da svoj niskokalorični doručak (ili večeru) učinite još ukusnijim i obogatite ga proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, možete dodati još nekoliko sastojaka.

Budući da je palenta puna vlakana, ona je iznenađujuće korisna kada pokušavamo da smršamo, a uz to je niskomasna i niskokalorična, pa ne čudi velika popularnost takozvane palenta dijete proteklih godina.

Palenta s poširanim jajima i pečurkama

Sastojci:

2 šolje palente
8 šolja vode
1/2 šolje rendanog kačkavalja

4 jajeta
1/3 šolje maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1/2 šolje maslina

1 šolja peršuna
1/2 šolje origana
1/2 šolje majčine dušice
so i biber po ukusu

10-15 pečuraka

Priprema

Za pesto. Da biste napravili ukusnu i nešto drugačiju varijantu pesto sosa za ovo jelo, pomešajte masline sa svežim peršunom, origanom i majčinom dušicom u jednoj činiji, pa nalijte maslinovo ulje i dodajte so i biber. Mešajte dok se fino ne sjedini, pa klonite na stranu.

Za palentu. Zagrejte vodu u šerpi, pa kad proključa, sklonite s vatre, umešajte palentu i kuvajte na niskoj temperaturi oko 20 minuta, dok se lepo ne zgusne i ne dobije zadovoljavajuću teksturu. Sklonite s ringle, pa dodajte rendani sir i so i biber prema ukusu. Pokrijte i sklonite na stranu.

Za poširana jaja. Zagrejte u šerpici vodu, pa kad proključa sipajte siirće i smanjite na tihu vatru. Promešajte tako da se napravi vrtlog, pa u njega spustite prethodno razbijena jaja. Gurajte belance prema žumancetu da se ne raspadne, već da se obmota oko njega. Posle 3-4 minuta (u zavisnosti od toga koliko želite da vam žumance bude tvrdo kuvano), šupkom kašikom vadite jaja i spuštajte ih u posudu s hladnom vodom. Tu ih držite kratko, pa odmah sklonite na suvo.

Za pečurke. Dobro operite šampinjone, pa ih isecite na tanke listove. Dinstajte u blago podmazanom tiganju nekoliko minuta.

Serviranje palente s pesto sosom i poširanim jajima. Potom sipajte palentu u tanjire, preko poređajte pečurke, pa jaja, i na kraju prelijte pesto sosom.

(Story / Glossy)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram