Palačinke imaju fascinantnu i bogatu istoriju koja seže unazad do antičkih vremena. Prvi zapisi o sličnim jelima potiču iz starih Grčke i Rima, gde su se pravile tanke tortilje od jednostavnih sastojaka poput brašna, vode i ulja. Ove tortilje su se često punile raznim namirnicama, a služile su se kao brz obrok ili užina.
Tokom srednjeg veka, palačinke su postale popularne širom Evrope. Različite verzije su se razvijale u različitim regijama, a svaka kultura je dodavala svoj pečat. U Francuskoj, palačinke su posebno zablistale, naročito u obliku crêpes, koje su postale pravi simbol francuske kuhinje. Francuzi su eksperimentišući s različitim punjenjima i tehnikama pripreme stvorili mnoštvo varijacija.
Kako su vekovi prolazili, palačinke su se prilagođavale i obogaćivale raznim sastojcima. Danas ih možemo naći u različitim oblicima i vrstama širom sveta, a popularne su kao doručak, desert, pa čak i kao glavno jelo. Svaka kultura ima svoje posebne recepture i načine serviranja, što samo dodatno obogaćuje tradiciju ovog jela.
Flambirane palačinke
Specijalitet Krep Suzet (Crêpes Suzette) su francuske palačinke specifične po tome što se serviraju sa posebnim sosom od pomorandže, maslaca, šećera i likera, obično Grand Marnier ili Cointreau. Na kraju se flambiraju, odnosno poliju konjakom i zapale.
Sastojci:
200g brašna
2 jaja
2dl mleka
limunova korica
prstohvat soli i šećera
Za preliv:
25 g putera
70 g šećera
sok od pola limuna
sok od 2-3 pomorandže
pola čašice likera od pomorandže
konjak za flambiranje
Priprema:
Ispecite palačinke u tiganju na klasičan način, tanke. U tiganju otopite maslac, dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi. Dodajte sok i koru od pomorandže, pa prokuvajte nekoliko minuta dok se tečnost ne redukuje, a sos dobije srednju gustinu. Na kraju dodajte liker i promešajte.
Palačinke preklopite ili savijte, stavite ih u tiganj sa sosom i zagrejte nekoliko minuta. Pazite da tiganj bude na vatri, zatim pažljivo zapalite liker (budite oprezni!). Ostavite da gori dok plamen ne nestane.
Poslužite tople palačinke prelivene sosom od pomorandže.
Američke palačinke
Američke palačinke se od naših razlikuju po debljini i veličini. Kada se ispeku, one su debele oko pola centimetra. Dok su još vruće premazuju se s malo maslaca, slažu jedna na drugu, a onda se, klasično američki, preliju javorovim sirupom i služe uz hrskavu prepečenu slaninicu.
Sastojci:
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
250 ml mleka
1 jaje
3 kašike otopljenog maslaca
Priprema:
U posudi pomešaj brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U sredini napravi rupu pa dodaj mleko, jaje i otopljeni maslac. Mešaj dok ne dobiješ gustu smesu. Ako je potrebno, dodaj još mleka ili brašna. Kockicom maslaca premaži zagrejan tiganj pa peci manje i deblje palačinke. Peci dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minut do dva.
Holandske palačinke
Dutch baby pancakes, odnosno holandske palačinke iz rerne su vazdušaste i ukusne, a savršene su za doručak ili užinu.
Sastojci:
3 jaja
120 ml mleka
120 g brašna
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
2 kašice otopljenog maslaca
Prah šećer (za posipanje, opcionalno)
Sveže voće, sirup ili sladoled (za serviranje, po želji)
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu penasta. Dodajte mleko, brašno, vanilin šećer i so. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu.
Zagrejte rernu na 220°C. U okrugli pleh ili tiganj koji može da se stavlja u rernu (prečnika oko 25 cm) stavite otopljeni maslac i stavite ga u zagrejanu rernu na nekoliko minuta dok se maslac ne zapeni.
Izvadite tiganj iz rerne i brzo sipajte smesu u tiganj preko rastopljenog maslaca. Vratite tiganj u rernu. Pecite 20-25 minuta, ili dok ne naraste i ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne, pospite prah šećerom i dodajte sveže voće, sirup ili sladoled po želji.
Ruske palačinke
Blini su po sastojcima slične našem klasičnom receptu, ali se testo pravi malo gušće i peku se tako da budu deblje od onoga što francuzi nazivaju „crêpe“. Na našem sajtu možete se podsetiti sa čim se jedu ruske palačinke, a evo kako se spremaju.
Sastojci:
1 šolja višenamenskog brašna
manje od kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
200 ml mleka
1 veliko jaje ili 2 mala
2 kašike putera
Priprema:
Pomešajte u posudi brašno, so i prašak za pecivo. Sa strane umutite jaje, mleko i 1 kašiku otopljenog putera. Umešati u mešavinu brašna dok smesa ne postane homogena.
Zagrejte 1 kašiku putera u velikom tiganju na srednje niskoj vatri. Peče se nekoliko blinija odjednom, tako što kašikom sipate testo na zagrejani tiganj. Kad se pojave mehurići, nakon minut, dva, prevrnite špatulom i pecite dok ne porumene, još oko 1 minut. Ređajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusom kako bi papir upio višak masti.
Ponovite dok ne potrošite celu smesu i filujte po želji, tople ili hladne.
Francuske palačinke
Francuske palačinke su specifične po tome što se u testo stavljaju maslac, so i šećer, tako da mogu da se jedu i sa slatkim i sa slanim nadevima.
Sastojci:
2 velika jaja ili 3 mala jaja
250 ml mleka
1 šolja brašna (120 g)
45 g rastopljenog maslaca
2 zrele kruške
150 g buđavog sira (poput Roqueforta ili Gorgonzole)
Med ili balzamiko (po želji, za serviranje)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, jaja, mleko, šećer i so i 40 g maslaca. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite smesu da odstoji u frižideru najmanje jedan sat (a može da stoji i do dva dana).
Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte malo preostalog maslaca. Pecite palačinke na klasičan način.
Na svaku palačinku stavite nekoliko kriški buđavog sira i kriške kruške. Preklopite palačinku na pola ili je savijte. Poslužite tople palačinke uz malo meda ili balzamiko kisele, po želji.
Švedske palačinke od krompira
Raggmunk na prvu može zvučati kao neki lik iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim palačinkama od krompira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice.
Sastojci:
475 ml mleka
90 g brašna
1 jaje
800 g krompira
2 kašičice soli
6 kriški slanine
džem od brusnice ili višnje
maslac
Priprema:
U posudi umutite mleko i brašno. Zatim dodajte jaje i so. Krompir narendajte i umešajte u smesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
U tiganju zagrejte puno maslaca pa zagrabite smese kao za deblje, američke palačinke.
Pržite na srednje jakoj vatri s obe strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na ivicama, oko 4 minuta po strani. Dok se palačinke peku, u drugom tiganju ispržite slaninu tako da bude hrskava.
Tople krompirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.
Posne palačinke
Tokom posta, ako se pridržavate pravila ishrane, klasične palačinke nisu na spisku dozvoljene hrane. Ali kod proverenog recepta za posne palačinke nisu vam potrebna ni jaja ni mleko, pa možete da uživate.
Sastojci:
500 ml tople vode
250 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo (ili sode)
10 g vanilin šećera
prstohvat soli
3 kašike ulja + ulje za prženje
Priprema:
U toplu vodu dodajte prašak za pecivo sa prosejanim brašnom, vanilin šećer, so i ulje, pa umutite.
Ostavite da smesa za palačinke odstoji 15-30 minuta i onda pecite jednu po jednu palačinku.
FIlujte ih medom i orasima, pireom od jabuka, džemom ili nekim drugim posnim namazom i pospite bobičastim voćem.
Palačinke od heljde
Palačinke od heljdinog brašna vole mnogi jer su zapravo zdravija opcija u odnosu na one klasične, odlične su za one koji brinu o liniji jer ne goje, a vrlo su ukusne.
Sastojci:
4 pune kašike heljdinog brašna
4 pune kašike integralnog brašna
1½ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
150 ml mleka po želji
1 kašika maslinovog ili biljnog ulja po želji, plus za prženje
Priprema:
Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u posudu za mešanje. U posebnoj posudi umutite jaje sa mlekom i uljem dok se dobro ne umeša. Dodajte tečne sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, pa dodajte malo ulja. Onda tiganj pažljivo obrišite ubrusom.
Sipajte smesu kutlačom u tiganj, ali tako da palačinke budu za nijansu deblje od onih od klasičnog brašna da ne bi pucale.
Pržite sa obe strane po oko 45 sekundi, odnosno dok ne počnu da se lepo odvajaju od tiganja.
A sa čim se jedu palačinke od heljde pogledajte na sajtu Zadovoljne.
Crne palačinke
Kakao palačinke sa maskarponeom nisu klasična srpska poslastica, ali su savršen izbor za one koji uvek vole da probaju prefinjene ukuse.
Sastojci za krem od maskarponea:
250 g maskarponea
250 ml pavlake za šlag
100 g šećera u prahu
korica 1/2 limuna
1 kašika ekstrakta vanile
Sastojci za testo:
150 ml mleka
2 velika jajeta
300 g brašna
400 ml mineralne vode
50 g kakaoa
prstohvat soli
ulje za prženje
višnje iz kompota
Priprema:
Pavlaku za šlag ostavite u zamrzivaču 10 minuta pre pripreme. Miksajte je sa šećerom dok ne dobijete šlag. Maskarpone kratko izmiksajte s ekstraktom vanile i rendanom koricom limuna, pa pomešajte s umućenom pavlakom i prebacite u frižider.
Jaja posolite i izmešajte, pa im postupno dodajte mleko, kakao, brašno i mineralnu vodu sve dok ne dobijete smesu za palačinke bez grudvica.
Zagrejte ulje na tiganju, pa od smese ispecite palačinke. Kada se ohlade, napunite ih smesom od maskarponea i višnjama iz kompota i poslužite
Slane palačinke
Na portalu Zadovoljna objavili smo recept iz sveske jedne mama Goce koji ona sprema za slavsku trpezu, a kojih gosti ne mogu da se zasite. Pogledajte na ovom linku kako se spremaju čuvene slane palačinke punjene mlevenim mesom.
Palačinke sa 1.000 rupica
Ovo je ukusna marokanska poslastica koja se na severu Afrike obično služi uz med. Možete ih pripremiti i u blenderu, ali ih zatim ostavite pola sata da odstoje na sobnoj temperaturi.
Pogledajte na našem sajtu recept za palačinke sa 1.000 rupica.
Klasične srpske palačinke
Većina domaćica na našim prostorima klasične palačinke sprema na svoj način. Neke dodaju kiselu vodu, neke običnu, neke koriste samo mleko. Recept koji vam predstavljamo ima i jedan „tajni sastojak“ koji ćete retko videti u ovom jelu. O čemu se radi podsetite se na našem sajtu, gde smo objavili recept za klasične srpske palačinke.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: