
Paelja je špansko jelo koje se kuva u posebnoj plitkoj tepsiji i nacionalni je simbol ove zemlje.
Sastojci:
Paelja:
150 g gambora
150 g lignji
300 g dagnji
100 g crvene paprike
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1,5 l ribljeg bujona
200 g graška
so
biber
Riblji bujon:
1,5 l vode
1 paradajz
2 čena belog luka
1 glavica belog luka
1 lovorov list
glave od gambora
glave i repovi ribe
Priprema:
Za bujon sipajte u lonac maslinovo ulje.
Na vrelo ulje dodajkte glave i ljuske gambora.
Zatim dodajte glave ribe. Sotirajte dva minuta i dodajte dva litra vode.
U tu vodu dodajte paradajz isečen napola i ostatke paprike, struk peršuna, malo praziluka, te posolite i pobiberite.
Kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi.
Kada se prokuva, procedite i bujon j egotov.
U paeljeru ili veći tiganj sipajte maslinovo ulje. Dodajte iseckanu glavicu crnog luka, pa i beli luk. Dodajte srednje sečenu papriku. U to se onda dodaju na kolutova isečene lignje i kratko se sotiraju.
U sve to se doda 350 grama okruglog pirinča.
Dinstajte još dva minuta. Na kraju dodajte riblji fond i poređajte škampe, piše N1info.rs
Ubacitei šafran i malo kurkume.
Kuvajte oko 15 minuta, pa ubacite i dagnje.
Kada je pirinač skuvan, poklopite poklopcem ili alu folijom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ukrasite kriškama limuna pre služenja.
Kako je paelja stekla popularnost, različiti regioni u Španiji razvili su sopstvene varijacije, prilagođavajući recept tako da odražava njihove lokalne sastojke, pišu na sajtu Hrana, piće, priče. Neke popularne varijacije uključuju:
Valensija: originalna, najtradicionalna verzija sadrži pirinač, šafran, piletinu, zeca, boraniju, a ponekad i puževe.
Paelja sa morskim plodovima: ova varijanta potiče iz primorskih regiona, a prikazuje obilje svežih morskih plodova kao što su škampi, dagnje, školjke, lignje i riba.
Mešana verzija: ovde se spajaju sastojci sa zemlje i iz mora, kombinacijom mesa (kao što su piletina i zec) i morskih plodova.
BONUS VIDEO
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: