Paelja: Recept za kultno špansko jelo oduševiće i najveće hedoniste

paelja recept
Foto: Shutterstock

Paelja je špansko jelo koje se kuva u posebnoj plitkoj tepsiji i nacionalni je simbol ove zemlje.

Sastojci:

Paelja:

150 g gambora

150 g lignji

300 g dagnji

100 g crvene paprike

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

1,5 l ribljeg bujona

200 g graška

so

biber

Riblji bujon:

1,5 l vode

1 paradajz

2 čena belog luka

1 glavica belog luka

1 lovorov list

glave od gambora

glave i repovi ribe

Priprema:

Za bujon sipajte u lonac maslinovo ulje.

Na vrelo ulje dodajkte glave i ljuske gambora.

Zatim dodajte glave ribe. Sotirajte dva minuta i dodajte dva litra vode.

U tu vodu dodajte paradajz isečen napola i ostatke paprike, struk peršuna, malo praziluka, te posolite i pobiberite.

Kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi.

Kada se prokuva, procedite i bujon j egotov.

U paeljeru ili veći tiganj sipajte maslinovo ulje. Dodajte iseckanu glavicu crnog luka, pa i beli luk. Dodajte srednje sečenu papriku. U to se onda dodaju na kolutova isečene lignje i kratko se sotiraju.

U sve to se doda 350 grama okruglog pirinča.

Dinstajte još dva minuta. Na kraju dodajte riblji fond i poređajte škampe, piše N1info.rs

Ubacitei šafran i malo kurkume.

Kuvajte oko 15 minuta, pa ubacite i dagnje.

Kada je pirinač skuvan, poklopite poklopcem ili alu folijom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ukrasite kriškama limuna pre služenja.

View this post on Instagram

A post shared by Cookist (@cookist)

Kako je paelja stekla popularnost, različiti regioni u Španiji razvili su sopstvene varijacije, prilagođavajući recept tako da odražava njihove lokalne sastojke, pišu na sajtu Hrana, piće, priče. Neke popularne varijacije uključuju:

Valensija: originalna, najtradicionalna verzija sadrži pirinač, šafran, piletinu, zeca, boraniju, a ponekad i puževe.

Paelja sa morskim plodovima: ova varijanta potiče iz primorskih regiona, a prikazuje obilje svežih morskih plodova kao što su škampi, dagnje, školjke, lignje i riba.

Mešana verzija: ovde se spajaju sastojci sa zemlje i iz mora, kombinacijom mesa (kao što su piletina i zec) i morskih plodova.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram