Ova moćna ležeća poza smanjuje glavobolju, anksioznost i otečenost – a reguliše i varenje i krvni pritisak

Foto:shutterstock

Odlična je i za stres.

Poza noge uza zid, tj. viparita karani na sanskrtu, jeste joga položaj koji ima brojne prednosti i vrlo je omiljena među svima onima koji bi da se jednostavno opuste. Dobra stvar u svemu je što ovu pozu zbog lakoće može da uradi gotovo svako, a doslovno će vas regenerisati.

Kako se radi

Ispod kukova možete staviti jastuk, presavijeno ćebe ili neki drugi podupirač. Što je potpora veća, potrebna je i veća fleksibilnost, kao i postavljanje kukova bliže zidu. Prilagodite se u skladu sa tim i vidite kako vam je najudobnije.

Savijte kolena koliko želite, a ako vam odgovara, između kolena i zida možete postaviti i jastuk. Takođe, možete staviti jastuk ili presavijeno ćebe ispod glave i vrata, a i nešto na oči da biste se lakše opustili.

Sedite desnom stranom uza zid, savijenih kolena i stopala privučenih ka kukovima. Okrenite noge prema zidu dok se okrećete da legnete na leđa.

Postavite kukove uza zid ili blizu njega. Stavite ruke u bilo koji udoban položaj. Ostanite u tom položaju do 20 minuta.

Na kraju se nežno odgurnite od zida. Opustite se na leđima nekoliko trenutaka. Privucite kolena na grudi i okrenite se na desnu stranu. Odmorite se nekoliko trenutaka pre nego što polako pređete u uspravan položaj.

Prednosti

Brojna istraživanja uveliko pokazuju koliko je joga dobra za ceo organizam, a poza s nogama uza zid je posebno blagotvorna jer pomaže da se oslobodite stresa, anksioznosti i napetosti. Odličan je izbor i ako imate otečene noge ili stopala, bilo da je to zbog vrućine, dugog putovanja ili nekog zdravstvenog stanja, piše healthline.com.

Osim toga, izvođenje ove poze:

opušta um

smanjuje bolove od išijasa

poboljšava funkciju štitne žlezde

ublažava glavobolju i migrenu

povećava energiju

ublažava stezanje i nelagodnost u donjem delu leđa

smiruje grčeve u nogama i stopalima

podstiče protok limfe

popravlja cirkulaciju

poboljšava varenje

pomaže kod nesanice

dobro deluje na krvni pritisak

Mere opreza

Možda ćete osetiti peckanje u nogama i stopalima, posebno ako budete u ovoj pozi duže vreme. Takođe možete osetiti kao da su vam noge i stopala utrnuli. Ako se to dogodi, jednostavno savijte kolena na grudi ili možete protresti noge da stimulišete cirkulaciju. Izbegavajte ovu pozu ako imate glaukom, hipertenziju, tokom menstrualnog ciklusa ili se jednostavno za najbolji savet konsultujte sa stručnjakom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram