7 posledica koje ćete osetiti ako mesec dana budete hodali sat vremena svakog dana

Foto:shutterstock

Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najdostupnijih fizičkih aktivnosti. Radi se o aktivnosti koja je deo našeg života od prvih koraka.

Hodanje je deo naše svakodnevice, ali vrlo lako može postati i puno korisnije nego što nam se to čini, jer nudi pregršt neverovatnih dobrobiti koje mogu imati značajan uticaj na celokupno zdravlje, piše Zadovoljna.hr.

Ako ste osoba pred koju je bitno postaviti izazov kako bi se pokrenula, postavite sebi određeni cilj i kada je u pitanju hodanje. Za početak dajte sebi zadatak da idućih 30 dana hodate 60 minuta dnevno.

Prema rečima stručnjaka, ovaj izazov može dovesti do velikih promena u vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju. Osim toga, ako izdržite mesec dana, velika je verovatnost da nećete odustati.

Ali, zadržimo se sada na prvom mesecu. Kako biste se dodatno motivisali, u nastavku pročitajte šta bi trebalo da se dogodi s vašim telom ako u idućih 30 dana izdvojite po sat vremena za hodanje.

1. Fizičke koristi

Svakodnevno hodanje tokom mesec dana može imati pozitivan učinak na vaš kardiovaskularni sistem. Dok hodamo nešto bržim tempom otkucaji srca se ubrzavaju što dovodi do poboljšane cirkulacije krvi u celom telu.

Osim što redovno hodanje pomaže u jačanju srca, pomaže i u snižavanju krvnog pritiska i regulisanju nivoa holesterola.

2. Kontrola težine i sagorevanje masti

Za one koji žele da izgube nekoliko kilograma ili da održavaju zdravu težinu, 30 dana hodanja itekako može imati pozitivan uticaj.

Sat vremena hodanja umerenim do brzim tempom sagoreće značajan broj kalorija, što je sjajan alat za regulaciju telesne težine. Osim toga, svakodnevno hodanje može ubrzati metabolizam i podstaknuti sagorevanje masti.

3. Poboljšana mišićna snaga i tonus mišića

Iako hodanje nije intenzivno kao treninzi snage, to ne znači da različiti mišići u našem telu ne rade dok hodamo. Pre svega u pogonu su mišići nogu, a njihanje rukama može angažovati mišiće gornjeg dela tela. Sve to skupa s vremenom može dovesti po poboljšanja snage i tonusa mišića.

4. Zdravlje kostiju i funkcija zglobova

Hodanje je aktivnost koja vrši određeni pritisak na kosti i zglobove. Međutim, radi se o aktivnosti s malim opterećenjem koja je blaga prema zglobovima, što hodanje čin savršenom aktivnošću ako imate određene probleme. Redovnim hodanjem možete poboljšati fleksibilnost zglobova i smanjiti rizik od problema povezanih sa zglobovima.

5. Mentalno/emocionalno blagostanje

Sat vremena hodanja dnevno može pozitivno uticati na razbijanje stresa. Hodanje podstiče oslobađanje endorfina koji podstiče osećaj prijatnosti i opuštenosti. Redovne šetnje mogu da pomognu i u snižavanju nivoa kortizola, hormona povezanog sa stresom.

6. Poboljšano raspoloženje i osećaj sreće

Nastavno na prethodnu tačku, 30-dnevni izazov hodanja može poboljšati vaše opšte raspoloženje. Osećaj postignuća nakon što odradite šetnju može dodatno podstaknuti vaše samopoštovanje i osećaj ispunjenosti.

7. Poboljšanje kognitivnih funkcija

Hodanje ne koristi samo telu nego mozgu. Redovna telesna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije.

Dakle, ovaj 30-dnevni izazov prevazilazi fizičke prednosti i nudi pozitivan učinak na vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Svakodnevne šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, a sve skupa dovodi do srećnijeg i ispunjenijeg života.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram