
Orahovača je liker star vekovima. U svakom kraju Balkana su je pravili. Negde su kombinolali samo zelene orahe i alkohol, negde su dodavali i med. Treba vam malo sastojaka, ali dosta vremena, jer orahovača je spremna tek posle 40 dana,
Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača, u narodnoj medicini vekovima se koristi za bolesti želuca i štitne žlezde.
Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, a pomaže i kod anemije.
Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i blagotvoran za štitnu žlezdu.
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, na sajtu City Magazine prenose savršen recept star 90 godina.
Sastojci:
18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera (ili još bolje meda)
2 litra domaće rakije
2 limuna
1 pomorandža
2 karanfilića
2 do 4 listića pelina
1 štapić cimeta
1 mahuna vanile
5 zrna kafe
1 vanilin šećer
1 litar belog vina
Priprema:
Orahe operite, isecite ih napola ili čak na četiri dela.
Limun i pomorandžu operite, isecite na tanke komade i dodajte u lonac
U veliki lonac ili plastičnu posudu stavite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera.
Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe, potom ostatak oraha i šećera.
Na kraju sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.
Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer.
Dobijeni liker prelijte u staklene flaše i držite ih na tamnom i hladnom mestu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: