Omiljeno voće koje je odlično za kosu i kožu

mandarine
Foto:FoNet/Božana Pavlica

Prepune vitamina C – mandarine su prava antiejdž namirnica, koja je odlična i za kosu i za celo telo.

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C je uvek dobra odluka. Nije važno da li je to grejpfrut ili pomorandža, ali u sezoni mandarina – na prvo mesto stavljamo ovaj sočni agrum.

Nutricionistkinja Frida Harju-Vestman kaže da mandarine mogu da odgode pojavu sedih vlasi. Ali to nije sve – zbog bogatstva vitamina, prava su blagodat za ceo organizam.

“Vitamin C pomaže telu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma”, objašnjava Frida.

Divna kosa i koža mogu da budu rezultat redovnog konzumiranja mandarina, ali to nisu jedine prednosti.

Kako mandarine pomažu organizmu?

Osim što usporavaju pojavu sedih i odgađaju starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene benefiite. Natural Food Series piše da mandarine mogu da poboljšaju varenje, regulišu pritisak, zaštite srce i smanje rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivo šećera u krvi, pišu na sajtu lepotaizdravlje.ba.

Livestrong.com piše da razlika između pomorandži, mandarina i klementina i ne postoji; tj. da je reč o vrlo sličnom voću, pa preporučuje i konzumaciju pomorandži koje su nešto bogatije vitaminom C i vlaknima. Ali u vreme kada nas s polica radnji i pijaca mame lepe mandarine – preporučujemo da uživate – vaše telo i kosa će vam biti zahvalni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana