Omiljeno voće je na vrhu liste namirnica punih pesticida

pesticidi
Foto: - / Huber images / Profimedia

Koje voće i povrće sadrži najviše pesticida?

Zdrava, uravnotežena ishrana mora uključivati sveže voće i povrće. Ali novo istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da više od 70 odsto neorganskih svežih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

EWG takođe navodi da neko voće i povrće sadrži znatno više pesticida nego druge vrste i grupa stoga svake godine objavljuje listu proizvoda koji sadrže najveću koncentraciju pesticida.

“Prljavih 12”, kako ih grupa naziva, odnosi se na 12 vrsta voća i povrća koje su najviše kontaminirane pesticidima. Istraživanje se temelji na najnovijim podacima prikupljenim na gotovo 45.000 uzoraka proizvoda koje su testirali Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i američka Uprava za hranu i lekove (FDA).

Kako bi se oponašali stvarni uslovi, Ministarstvo poljoprivrede opere proizvode pre testiranja, kao što to učine i potrošači kada kupe takve namirnice.

Sidni Svonson iz EWG-a rekla je da su podaci pokazali da je više od 90 odsto testiranih jagoda, spanaća, jabuka, grožđa, trešanja bilo pozitivno na dve ili više vrsta pesticida.

Zdravstvene opasnosti koje prete nakon konzumacije takvih namirnica zavise od vrste hemikalije, ali navodi se da se mogu javiti ozbiljnije posledice od obične iritacije očiju i kože.

Kako se zaštititi?

Pre konzumacije voće i povrće potrebno je najprije dobro oprati. Nemojte koristiti sapun, tečnost za pranje sudova ili slične proizvode; obična voda je najbolja opcija, piše Eat this, a prenosi N1.hr.

“Voće i povrće mogu apsorbovati sapun i deterdžente čak i kada se temeljno isperu, pa se osoba može razboleti”, objašnjavaju iz američke Uprave za hranu i lekove.

Na listi “prljavih 12”, odnosno listi voća i povrća koja sadrže najviše pesticida su:

Jagode

Spanać

Kelj i zelje

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Paprika

Trešnje

Breskve

Kruške

Celer

Paradajz

Čiste namirnice

S druge strane, postoji i lista “čistih 15”, odnosno lista namirnica koje se smatraju čistim i koje sadrže znatno manje pesticida. To su:

Avokado

Slatki kukuruz

Ananas

Luk

Papaja

Slatki grašak (smrznuti)

Špargla

Medna dinja

Kivi

Kupus

Gljive

Dinja

Mango

Lubenica

Batat

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram