Omiljene letnje namirnice koje uzrokuju nadutost

sladoled
Sladoled; Foto: Albert Van Rosendaal / Carte Blanche / Profimedia

Postoje namirnice koje su lagane i osvežavajuće, pa se samim time čine kao idealan zalogaj tokom leta. Ipak, one mogu da prouzrokuju nadutost.

Mešavina orašastih plodova i grožđa

Iako se čini kao zdrava grickalica jer je puna orašastih plodova i voća bogatog vlaknima, ova mešavina i nije najbolji izbor.
Baš kao i čips ili štapići, i ovo je prepuno soli koja privlači vodu što dovodi do toga da vaše telo zadržava tu vodu, a pritom ste i naduti.

Ako imate problema sa apsorpcijom fruktoze, sušeno voće u ovom miksu samo pogoršava problem i može da prouzrokuje gasove, piše Eat This Not That.

Sladoled

Nema bolje poslastice leti od sladoleda, ali i on može da prouzrokuje nadutost. Problem je u laktozi, mlečnom šećeru koji može da bude uzrok gasova u trbuhu čak i ako nemate problem sa intoleracijom na laktozu.

Kokteli

Iako zvuče primamljivo, alkohol u njima može da prouzrokovati nadutost, a ako pijete nešto jako slatko poput pina kolade, telo će početi da stvara gasove.

Pročitajte još:

Proteinske pločice

Na plaži je ponuda jela obično ograničena na nešto prženo i nezdravo, pa mnogi sa sobom nose proteinske pločice kako bi izbegli brzu hranu.

Naravno, to je dobar izbor dugoročno i brzu hranu dobro je izbegavati, ali većina tih pločica sadrži soju koja prouzrokuje gasove, a sadrži i oligosaharide, šećere koje telo teško probavlja. Oni se talože u trbuhu i prouzrokuju nadustost.

Gazirana pića

Mehurići u ovim pićima prouzrokuju nadutost i otečenost, tako da je uvek je bolji izbor obična voda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram