Očekujte nešto jako gadno kad operete jagode u slanoj vodi

bube u jagodama
Foto: Printscreen/TikTok

Jagode su toliko slasne da je teško naći strpljenja i oprati ih jer bismo da ih odmah smažemo onako sočne i slatke. Međutim, na TikToku je sve više onih koji u video-snimcima preporučuju ne samo pranje ovih voćki već i držanje u slanoj vodi jer se u njima kriju – sitne bube.

Šta god čuli, jagode ne može ništa da nam ogadi. Ipak, ispostavlja se da u njima sve vreme jedemo male bube a da to i ne znamo. Srećna okolnost je pak što postoji rešenje.

Naime, većina nas pre nego što jagode smaže, prvo ih lepo opere, ali to ispiranje očigledno nije dovoljno. Na TikToku je sve više onih koji savetuju da se jagode pre jela obavezno operu u slanoj vodi. Neki kažu da je dovoljno potopiti ih u slanu vodu na pet minuta, neki kažu na pola sata, a sve kako bismo se rešili prljavštine, ali i sitnih buba iz njih. Potom ih treba dobro isprati.

Fuzz off the strawberries, dirt and maybe some buggies but I wasn’t keeping the water to search for them ?

Posted by Lauren Mackenzie Gambrell on Понедељак, 18. мај 2020.

I novinarka BuzzFeeda Krista Tores bila je šokirana ovim otkrićem. Ona je, kao i drugi, prethodno jagode prala samo vodom, pa je mislila da su saveti korisnika TikToka glupost. Sve dok sama nije isprobala isto.

Napunila je činiju vodom sobne temperature, ubacila pet kašika soli i jagode i čekala oko 30 minuta. Kaže kako isprva u činiji nije videla bube, ali kad je izvadila jagode i pogledala izbliza, bila je užasnuta jer je uočila da iz njih izlaze male bube.

Kako piše LiveStrong, pranje povrća i voća morskom solju može pomoći kod uklanjanja pesticida, ali sad znamo da pomaže i kod uklanjanja prljavštine i buba iz njih.

„Videla sam crve na oko šest od osam jagoda koje sam stavila u činiju. Fuj“, kaže Krista.

Beli crvići u jagodama potiču od vinske mušice, a kako kaže Garden’s Alive, ženke odlažu jaja unutar voća koje tek počinje da zri, posebno u borovnice, jagode i maline.

S druge strane, u časopisu Scientific American navode da te mikroskopske bube pronalaze svoj put u sve vrste hrane tokom branja i pakovanja, pa je određen broj tih bubica prihvatljiv u pojedinoj hrani.

Lejla Eplet piše na blogu Scientific American Guest Blog da ljudi u proseku svake godine progutaju oko kilogram do dva muva, crva i drugih buba, a da toga nisu ni svesni.

„Iako je neugodno razmišljati o tome, poprilično je bezopasno“, piše Bored Panda. I to zvuči utešno, ali posle svega ovoga mnogi od nas će pre jela jagode prati malo detaljnije nego pre.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram