Nije 10.000: Ovo je pravi broj koraka dnevno koji smanjuje rizik od bolesti

Foto: Shutterstock

Nova studija otvara oči.

Hodanje 8.000 koraka, što je oko 6,4 kilometra, u toku jednog ili dva dana u nedelji, može značajno smanjiti rizik od prerane smrti, prema studiji objavljenoj u utorak.

Iako je poznato da redovno vežbanje smanjuje rizik od smrtnosti, studija objavljena u časopisu JAMA Network Open bavila se zdravstvenim prednostima intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u nedelji.

Za ovu studiju, istraživači sa Univerziteta Kjoto i Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu analizirali su podatke od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Otkrili su da su oni koji su prešli 8.000 koraka ili više tokom jednog ili dva dana u nedelji imali 14,9 odsto manje šanse da umru u periodu od 10 godina, u poređenju s onima koji nikada nisu dostigli taj broj koraka.

Foto: Shutterstock

Za one koji su hodali 8.000 koraka ili više tri do sedam dana u nedelji, rizik od smrtnosti je bio još niži – 16,5 odsto. Zdravstvene koristi od hodanja 8.000 koraka tokom jednog ili dva dana u nedelji bile su veće za učesnike studije starosti 65 godina i više.

„Ovi nalazi ukazuju na to da pojedinci mogu dobiti značajne zdravstvene beneficije hodajući samo nekoliko dana u nedelji“ rekli su autori studije.

Prema klinici Mejo, redovno šetanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i depresije.

***

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram