Neobični trikovi kuvarice za bolji ukus svakog jela

Foto: Shutterstock

Kuvarica Lizi Briskin kaže da i najmanja promena u načinu pripremanja namirnica pravi veliku razliku, pa donosi devet kulinarskih saveta s kojima bi razna jela trebala biti bolja.

Napola ispečenu piletinu popržite s puno povrća

Kad je piletina skoro pečena izvadite je i stavite na tiganj s naseckanom šargarepom, lukom, krompirom i drugim povrćem. Dok se meso prži, pustiće svoje sokove i ukus koji će povrće pokupiti, piše Večernji.ba

Rukama napravite hrskave krutone

Umesto da ga režete nožem, stari hleb rukama istrgajte na komadiće jer tako u njemu nastaju rupice koji upijaju ulje i začine – njih odaberite prema svom ukusu, pomešajte u jednoj posudi, a zatim ubacite komadiće i ostavite kratko da se mariniraju. Ispržite ih do zlatno-smeđe boje.

Jaja pecite na minimalnoj temperaturi

Umućena jaja za kajganu pecite na laganoj vatri i mešajte ih što je manje moguće, da dobijete što kremastiju i nežniju teksturu. Umesto da smesu mešate u tiganju, lagano kutlačom pogurajte spoljne ivice kajgane prema sredini i pomerite je s vatre pre nego vam izgleda skroz gotova – ono što je na tiganju ‘gotovo’, na tanjiru je presuvo.

Foto:shutterstock

U zamrzivaču uvek držite lisnato testo spremno za upotrebu

S kutijom lisnatog jesta u zamrzivaču možete na brzinu i uz minimalan trud pripremiti predelo, večeru ili desert. Sa samo nekoliko dodatnih sastojaka možete napraviti piletinu u testu, elegantne štapiće od sira ili tart Tatin (desert pečen s karamelizovanim voćem).

U sendviče dodajte malo slatkog

Između hleba i prepečenog sira gurnite tanku krišku jabuke ili kruške; voće oslobađa prirodne pektine ili šećere koji sendviču daju suptilnu slatkoću koja je savršena nadopuna siru sa žara.

Umesto sladoleda napravite domaći smrznuti krem

Napravite jednostavni krem od žumanaca, šećera, pavlake s dodatkom omiljenih aroma. Nakon mućenja i smrzavanja, dobićete krem ukusom bogatiju od bilo kojeg sladoleda iz radnje.

Pripremanje večere Foto:Shutterstock

Oguljeni krompir pre pripreme potopite u vodi

Bez obzira pravite li hrskave krompiriće ili pire, nakon što ogulite i narežete krompir potpoite ga u hladnu vodu. Krompir brzo oksidira pa na vazduhu brzo dobije smećkastu boju, a to će sprečiti uranjanje u vodu.

Posolite i slatko

Malo soli dodajte u testo za kekse, kolače i pite.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram