GRAFIKA Rang lista najzdravijih jela zasnovana na nauci

Foto: Shutterstock

Naučnici su razvili novi sistem ocenjivanja jela i namirnica koji pomaže potrošačima u izboru zdravih proizvoda, kao i prehrambenim kompanijama i restoranima u proizvodnji zdravije hrane. Nazvali su ga "Kompas hrane", a nastao je u Fridman školi za nauku o ishrani na Univerzitetu Tufts u periodu od tri godine.

Food Compass (Kompas hrane) ocenjuje hranljivost namirnica i jela pomoću najsavremenije nauke. Cilj je da se jasno razluče karakteristike hrane koje bi mogle pozitivno ili negativno da utiču na zdravlje.

„Svi znamo da treba da jedemo povrće, a izbegavamo gazirano piće – ali javnost je prilično zbunjena oko toga kako prepoznati zdravije namirnice u prodavnici, kafeteriji ili restoranu“, rekao je dekan škole Fridman, Dariuš Mozafarian.

supermarket; prodavnica; povrće; namirnice
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Princip ocenjivanja

Autori kažu da „Kompas hrane“ uzima u obzir 54 karakteristike namirnice ili jela u devet zdravstveno relevantnih domena: razmeru hranljivih materija, vitamine, minerale, aditive, preradu, specifične lipide, vlakna i proteine, kao i fitohemikalije.

Ovi rezultati se zatim sabiraju i rangiraju sa konačnom ocenom u rasponu od 1 – najmanje zdrave hrane, do 100 – najzdravije hrane.

Ocena 70 i više ukazuje na hranu koju treba često jesti, ocena 69 do 31 znači da hranu treba konzumirati umereno. Rezultat od 30 ili niži ukazuje na hranu ili piće koje treba konzumirati minimalno.

Slatkiši i deserti su imali najniži rezultat sa prosečnom ocenom od oko 16. Najviše bodova imali su povrće i voće, sa ocenom između 69 i 74.

Gazirana i energetska pića zaslađena šećerom dobila su ocenu 28. Sokovi koji su napravljeni od 100 odsto voća ili povrća dobili su oko 67 bodova.

Što se tiče proteina, govedina je imala oko 25, piletina i ostala živina oko 43, a morski plodovi 67.

Foto: Slađana Đermanović

Cilj sistema

„Kompas hrane“ osmišljen je na takav način da se ocena namirnica može vremenom menjati, na osnovu budućih dokaza iz oblasti istraživanja poput zdravlja gastrointestinalnog trakta, imuniteta, zdravlja mozga, zdravlja kostiju i fizičkih i mentalnih performansi.

Tim naučnika se nada da bi, osim što će potrošačima pomoći u informisanim izborima, „Kompas hrane“ mogao pomoći i prehrambenoj industriji u razvoju zdravijih proizvoda, kao i poboljšanju označavanja hrane.

„Sa svojim javno dostupnim algoritmom bodovanja, ‘Kompas hrane’ može pružiti nijansiran pristup promovisanju zdrave hrane – pomažući u usmeravanju ponašanja potrošača, politici ishrane, naučnim istraživanjima, praksi prehrambene industrije“, rekla je jedna od autorki Renata Miča.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram