Navalite bez griže savesti! 10 vrsta voća sa najmanje šećera

Daju osećaj sitosti.

Izbacivanje šećera iz ishrane možda je trenutni trend, ali ako razmišljate o tome zbog prirodnih šećera koje sadrže, možda ćete dvaput želeti da razmislite.

Voće pruža mnogo stvari koje su nam potrebne”, kaže registrovana nutricionistkinja Bonie Taub-Diks, autorka knjige “Read It Before You Eat It”, za Good House Keeping, a prenosi N1.hr.

„Ono pruža vitamine, minerale i antioksidanse. Takođe, hidrira nas i pruža nam vlakna koja nas čine sitim”, dodaje.

Nažalost, ne jede dovoljno ljudi voće koliko bi trebalo. Samo jedna od 10 odraslih osoba konzumira dovoljno obroka voća i povrća kako bi stvorili uravnoteženu ishranu, prema CDC-u. Nedostatak ovih važnih namirnica može da dovede do hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

Međutim, ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata na zdrav način i ne želite da preterujete s voćem koje ima više šećera, poput banana, postoji mnogo hranljivih opcija sa niskim udelom ugljenih hidrata.

Evo 10 voćki koje možete da jedete kad god vas uhvati žudnja za voćnim slatkim:

1. Jagode

Jagode su odlična opcija kad je u pitanju voće s niskim udelom šećera. Čaša jagoda sadrži samo sedam grama šećera i pruža gotovo, ako ne i više od, vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina C.

2. Grejpfrut

„Najbolji način za minimalni unos šećera je pažljivo biranje veličine porcija“, kaže Taub-Diks. Grejpfrut je odlična opcija kao zamena za slatke grickalice, ali možda nećete hteti da pojedete ceo plod, u zavisnosti od vaših potrebama. Polovina tog voća sadrži osam grama šećera.

3. Avokado

Da, avokado je zaista voće. Velika koštica u sredini broji se kao seme, što je jedna od karakteristika voća. Avokado je puno zdravih masti koje štite vaše srce i snižavaju LDL (tzv. “loš”) holesterol, te fitohemikalija koje smanjuju oksidativni i upalni stres. Jedan avokado sadrži malo više od grama šećera.

4. Šljive

Olga Shumitskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovi favoriti kasnog leta sadrže samo sedam grama šećera i imaju 30 kalorija po komadu. Što je zanimljivo kod šljiva je da se s njima možete kreativno da se izrazite i napravite stvari poput džemova i marmelade bez šećera.

5. Maline

Ove bobice iznenađujuće imaju nizak udeo šećera s obzirom na njihov slatki ukus: Čaša sadrži samo pet grama šećera. I s osam grama vlakana, verovatnije je da ćete se osećati siti nego nekim drugim voćem.

6. Kupine

Ovo je još jedna ukusna bobica. Čaša sadrži sedam grama šećera, osam grama vlakana i dva grama proteina, što je čini savršeno hranljivom.

7. Jabuke

GWI/Jenny Lilly / Garden world images / Profimedia

„Ako imate dijabetes ili vas brine kako voće utiče na nivo šećera u krvi, razmislite o načinu na koji ga konzumirate. Cela jabuka ima niži glikemijski indeks (GI) od jabukovog soka“, kaže Taub-Diks.

To znači da sok od jabuke ima potencijal da podigne nivo šećera u krvi više nego što bi to učinilo konzumiranje običnog voća. Jedna srednje velika jabuka sadrži samo 19 grama šećera, dok šolja nezaslađenog soka od jabuke ima oko 24 grama.

8. Breskve

Malo što se može uporediti s osećajem zadovoljstva kada zaronite zube u sočnu, slatku i kiselu breskvu. Jedna srednje velika breskva sadrži oko 13 grama šećera.

9. Pomorandža

Kao i kod jabuka, bolje je jesti celo voće nego piti sok od pomorandže. Obična pomorandža sadrži 12 grama šećera i više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Šolja nezaslađenog soka od pomorandže, s druge strane, sadrži dvostruko više šećera i samo trećinu vlakana.

10. Azijska kruška

Ove velike kruške su tvrde, hrskave i divno slatke. Budući da su tako ukusne, možda ćete biti iznenađeni kad saznate da su uglavnom voda i sadrže samo 8,6 grama šećera.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram