Dijetetičarka otkrila koja su tri ulja najgora za zdravlje srca

I ne, međ njima nema suncokterovog, koje se u našim kujnama najviše koristi.

Briga o zdravlju srca jedan je od najvažnijih koraka za dug život. Znamo da je zdravo srce rezultat nepušenja, smanjenog unosa crvenog mesa i aerobnih treninga, ali postoje još neke stvari koje možemo učiniti. Na primer, ulje za prženje je često korišćeni sastojak u kuhinji, ali postoje neke vrste koje su zapravo štetne za srce ako nismo oprezni.

Prema dijetetičarki Krutiki Nanavati, tri najgore vrste ulja su palmino, kokosovo i kukuruzno ulje, piše index.hr.

Zašto? Evo zašto.

Palmino ulje

Zasićene masti su vrlo loše za zdravlje, a nalaze se u palminom ulju.

„Palmino ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, što može doprineti višim nivoima LDL holesterola (lošeg kolesterola) u našim telima. S vremenom, povećani LDL kolesterol može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i potencijalno dovodeći do bolesti srca“, pojasnila je Nanavati.

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje možda čini čuda za vašu kosu, ali Nanavati kaže da ne kuvate s njim, pogotovo ako vodite računa o zdravlju srca.

„Iako je kokosovo ulje hvaljeno zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, važno je napomenuti da ono sadrži visok udio zasićenih masti – gotovo 82 odsto. Istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje takvih masnoća može povećati rizik od koronarne bolesti srca podizanjem nivoa holesterola u krvi“, rekla je dijetetičarka.

Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje je još jedna popularna opcija koju bi trebalo izbegavati.

„Kukuruzno ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama, s kojima ne treba preterivati jer mogu uzrokovati upalu u telu i narušiti odnos omega-6 i omega-3 kiselina. Veruje se da ova neravnoteža, s dominacijom omega-6 masnih kiselina, doprinosi srčanim bolestima. Iako omega-6 masne kiseline nisu same po sebi loše, moderna zapadnjačka ishrana ima tendenciju uključivanja previše tih masti, a premalo omega-3 masnih kiselina, što stvara nezdravu ravnotežu“, zaključila je za SheFinds.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram