Napitak od dva sastojka koji je bomba za imunitet

Foto: Shutterstock

Probajte ovaj čudesni napitak za jačanje imuniteta i bićete otporni na viruse i prehlade.

Kurkuma i jogurt prepuni su esencijalnih nutrijenata koji mogu da koriste vašem zdravlju na mnogo načina.

Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antioksidans koji može da pomogne u smanjenju upale u telu. Dokazano je da ima potencijalne koristi za stanja kao što su artritis, bolesti srca, pa čak i rak.

S druge strane, jogurt je odličan izvor probiotika, korisnih bakterija koje mogu da pomognu u poboljšanju probave i jačanju imunološkog sistema. Takođe, sadrži visok nivo kalcijuma, koji je neophodan za jake kosti i zube, te proteine, koji su potrebni za izgradnju i oporavak tkiva u telu.

Gastromedia / Alamy / Profimedia

Kombinacija kurkume i jogurta može da pruži snažan nutritivni učinak, kao i ukusnu kombinaciju ukusa. Ta kombinacija je popularna u mnogim kuhinjama širom sveta, posebno u indijskim i bliskoistočnim jelima, kojima daje posebnu dubinu ukusa.

Međutim, važno je napomenuti da kurkuma ima jak ukus i može da ostavi mrlje na površinama, stoga je najbolje da je koristite umereno i budete oprezni pri rukovanju njom.

Takođe, ako uzimate kurkumu kao dodatak ishrani, važno je da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što je dodate svojoj ishrani u ovoj kombinaciji.

Saveti za mešanje kurkume s jogurtom

Kada mešate kurkumu s jogurtom, sledite nekoliko saveta kako biste dobili najbolji ukus i nutritivne prednosti.

Počnite s malom količinom, na primer četvrtinu kašičice, i dodajte još prema potrebi jer je ukus veoma jak.

Dobro promešajte. Može biti teško da je ravnomerno izmešate, stoga je važno da je dobro pomešate s jogurtom pre nego što dodate druge sastojke.

Koristite visokokvalitetnu kurkumu. Kvalitet kurkume može znatno da utiče na ukus i nutritivne vrednosti vašeg jela.

Tetra Images/TGI / Tetra Images / Profimedia

Potražite kvalitetan organski prah kurkume ili sveži koren kurkume.

Eksperimentišite s različitim kombinacijama ukusa. Kurkuma dobro funkcioniše s različitim ukusima, poput đumbira, belog luka i limuna.

Pokušajte da dodate druge sastojke svojoj mešavini jogurta i kurkume kako biste stvorili jedinstven ukus.

Budite oprezni s mrljama. Kurkuma može da ostavi mrlje na površinama, stoga budite oprezni pri rukovanju. Radite na površini na kojoj ne ostaju mrlje dok mešate sastojke i svakako operite sve sudove ili površine koje dolaze u dodir s kurkumom odmah nakon upotrebe, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram