Napitak koji nemamo naviku da uzimamo, a kašičica dnevno smanjuje glad i sređuje krvnu sliku

devojka
Foto: Shutterstock

Vrlo verovatno ga već imate u kući.

Jabukovo sirće za mršavljenje je dosta aktuelna tema u poslednje vreme.

Ono nastaje fermentacijom soka od jabuke i sem za različite salate, hiljadama godina se koristi i za ulepšavanje.

Istraživanja koja su do sad obavljena, pokazuju kako jabukovo sirće ima razne benefite na zdravlje, od čega se posebno izdvaja smanjenje nivoa šećera u krvi, a mnogi tvrde kako ova namirnica i potpomaže mršavljenje.

Ono što mnoge zanima, kada se radi o mršavljenju, svakako je i kalorijska tablica i energetska vrednost ove namirnice – jedna supena kašika jabukovog sirćeta sadrži oko 3 kalorije, a nema nikakve ugljene hidrate.

Kako jabukovo sirće potpomaže mršavljenje?

Sirćetna kiselina koja je glavni sastojak jabukovog sirćeta je jedna od kiselina sa kratkim lancem masti u svojoj strukturi, pa se pretvara u sirće i hidrogen u našem telu. Istraživanja o tome kako ova kiselina utiče na gubljenje težine uglavnom su sprovođena na životinjama. Iako rezultati izgledaju obećavajuće, treba ih uzimati sa rezervom i sačekati da se obave kvalitetna istraživanja na ljudima kako bismo sa sigurnošću mogli da verujemo u sve blagodeti ovog sirćeta. Za sada znamo da:

Jabukovo sirće smanjuje nivo šećera u krvi

Smanjuje nivo insulina, što je odlično za gubljenje kilograma

Ubrzava metabolizam

Redukuje masne naslage – pogotovo je dobro za gubljenje masnih naslaga na stomaku

Sagoreva kalorije

Smanjuje apetit – jabukovo sirće, sudeći po nekim istraživanjima, utiče na smanjenje apetita, pa će nakon konzumacije ove namirnice vaše telo imati mnogo manje potrebe za velikim obrocima i nezdravom hranom

Stvara osećaj sitosti i smanjuje unos kalorija

Unos jabukovog sirćeta stvoriće osećaj sitosti, samim tim unosićete manje hrane i kalorija. U jednom malom istraživanju koje je sprovedeno na ljudima – oni koji su uz visoko kaloričan obrok konzumirali jabukovo sirće – sat vremena nakon obroka, imali su 55% nižu visinu šećera u krvi nego što je to inače slučaj. Takođe, unosili su 200-275 kalorija manje ostatkom dana.

U jednom istraživanju, pokazalo se kako jabukovo sirće za mršavljenje usporava pražnjenje stomaka, što utiče na osećaj sitosti i smanjenje nivoa šećera, kao i insulina. Neki nutricionisti međutim ovu osobinu sirćeta uzimaju kao njegovu manu, naglašavajući kako je od osećaja sitosti ipak važnija redovna i zdrava probava.

Foto: Shutterstock

Sagoreva masti i kilograme

Rezlutati jednog istraživanja pokazuju da jabukovo sirće ima impresivne efekte na smanjenje težine, kao i na redukciju masti u organizmu.U ovom istraživanju, u trajanju od 12 nedelje, učestvovalo 144 ljudi, a sprovodilo se u Japanu. Ispitanici su konzumirali ili 1 supenu kašiku (15ml) jabukovog sirćeta ili 2 supene kašike. To je rezultiralo zapanjujućim rezultatima kada je reč o smanjenju telesne težine, masnoće u telu, obima struka i triglicerida.

Poznata holivudska glumica, Megan Fox, jedna je od najvećih zagovarača upotrebe jabukovog sirćeta o kome je izjavila kako čisti ceo organizam, pomaže organizmu da se reši viška vodi iz tela, čisti kožu…

Kako ga koristiti?

S obzirom na visoku kiselost sirćeta, kao i na veliku kolićinu kiseline koju sadrži,  neophodno je da se razblaži. Takođe, kako bi efekat smanjenja apetita tokom dana takođe bio delotvoran, najbolje je da ovaj napitak konzumirate ujutru, pa ćete imati manje potrebe za obilnim obrocima tokom ostatka dana.

Ujutru, na prazan stomak, razmutite u čaši vode 1-2 supene kašike (2-3 kafene kašićice) sirćeta, a možete i pomešati jabukovo sirće, med i toplu vodu. Blagodeti meda su neverovatne, pa će ova kombinacija pored telesne težine, izuzetno dobro uticati i na imunitet.

StudioB / Alamy / Alamy / Profimedia

Drugi benefiti jabukovog sirćeta

Sem navedenih benefita, postoji još razloga da počnete sa svakodnevnim unosom jabukovog sirćeta:

Sirće ima i antibakterijska svojstva, pa je odlično za ubijanje bakterija i mikroorganizama

Pomaže kod bola u grlu i dezinfikuje grlo

Ubija bakterije u ustima pa rešava i problem neprijatnog zadaha

Pomaže želucu pri varenju

Pomaže kod stomačnih i menstrualnih tegoba

Dobar je saveznik i u borbi protiv simptoma određenih alergija

Jabukovo sirće za mršavljenje i neželjena dejstva

Sem pogodnosti koje ima, zabeležena su i neželjena dejstva zbog prekomerne konzumacije jabukovog sirćeta.

Pre svega i najvažnije od svega – ako imate bilo kakve zdravstvene probleme trebalo bi da se konsultujete sa doktorom pre nego što jabukovo sirće uvedete u prehrambeni režim, jer može zasmetati želudcu, oslabiti kosti, itd.. Pored toga, trudnicama se ne preporučuje da konzumiraju sirće, kao ni srčanim bolesnicima, ili onima sa osetljivim zubima i desnima, prenosi Dietex.rs.

Bonus video: Pitala sam fitnes trenere u Srbiji koja je najbolja vežba za celo telo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram