Da li jabukovo sirće zaista pomaže u mršavljenju

jabukovo sirće
Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Sigurno ste čuli da ako dodate jabukovo sirće u svoju svakodnevnu ishranu, to će vam pomoći da smršate. Ima li u tome istine?

Mnogo istraživanja o povezanosti sirćeta i gubitka kilograma vrši se na životinjama, uglavnom miševima i pacovima. Studije pokazuju da sirćetna kiselina, glavna komponenta jabukovog sirćeta, može smanjiti akumulaciju telesne masti i metaboličke poremećaje kod gojaznih pacova. Ali naravno, miševi nisu muškarci, a pacovi nisu žene, tako da ovi nalazi pokazuju malo.

Studije na ljudima bile su male, što ograničava njihovu validnost.

Pročitajte još:

Najpoznatije istraživanje na ovu temu je rađeno 2009. godine i uključivao je 175 gojaznih japanskih ispitanika, starosti od 25 do 60 godina, koji su podeljeni u tri grupe.

Tokom perioda od 12 nedelja, grupe su svakodnevno konzumirale napitak sa jednom kašikom sirćeta, dve kašike sirćeta ili bez sirćeta. Na kraju tri meseca, oni koji su konzumirali bilo kakvu količinu sirćeta imali su nižu telesnu težinu, manje visceralne masti, manji obim struka i niži nivo triglicerida od placebo grupe koja nije pila sirće.

Međutim, oni koji su pili sirće izgubili su samo jedan do dva kilogram više od placebo grupe. Većina dijeta daje mnogo bolji rezultat.

Limun i sirće će spasti stvar; Foto: Profimedia.rs

Nutricionistkinja Kerol Džonson proučava efekte sirćetne kiseline na nivo glukoze u krvi dijabetičara od 2004. Primetila je da zaista utiče na kontrolu šećera u krvi, i to najviše kod predijabetičara.

Pročitajte još:

Iako veruje da nalazi japanske studije imaju smisla jer su u skladu sa istraživanjima na životinjama, ističe da je moć sirćeta u mršavljenju jako skromna.

Ako odlučite da dodate sirće u svoju ishranu, Džonson preporučuje da to bude jedna kašika sirćeta dodata u punu čašu vode. Pravilno razblaživanje sirćeta je ključno. U suprotnom može oštetiti zube, grlo i sluznicu želuca.

Nutricionistikinja ne vidi ništa loše u upotrebi sirćeta za kontrolu šećera u krvi nakon obroka. Ovo sirće je i deo mediteranske dijete, povezane sa zdravljem srca i drugim prednostima.

„Čak i kod zdravih ljudi, porast šećera u krvi posle obroka je faktor rizika za srčane bolesti, tako da po mom mišljenju svi treba da iskoriste blagodati koje sirće može pružiti. Ono što bih preporučila je dodavanje sirćeta jelima kao začin, jer ne sadrži kalorije“, kaže Džonson za CNN.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram