Namirnice koje ne mogu da se pokvare

namirnice
Namirnice bez roka trajanja; Foto: Viktoriia Panchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Neke namirnice zapravo nemaju rok trajanja, tako da opušteno možete da zanemarite datum koji je eventualno istaknut na pakovanju.

Za razliku od mlečnih proizvoda, povrća i većine hrane koju imamo u kuhinji, neke namirnice u najgorem slučaju mogu samo malo da promene izgled i ukus, ali ne i da se pokvare, ako ih pravilno čuvamo.

Med

Kad su istraživači u Egiptu jednom prilikom u drevnim iskopinama našli med, zapanjili su se jer mu ništa nije falilo, smao se ušećerio. On, dakle, vremenom može da se kristalizuje ili promeni boju, ali ne i da se pokvari. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se ušećeri, ili ga tako jedute ili ga stavite malo na sunce.

Pročitajte još:

So

I najvažniji začin je među namirnicama koje se ne kvare. Sve što može da joj se desi je da se stvrdne. A da bismo to sprečili, treba da je čuvamo na suvom, tamnom mestu i uvek ćemo moći da je korstimo.

Šećer

Ni beli ni braon šećer se ne kvare jer ih bakterije nikako ne vole i tu ne mogu da žive. Ipak, treba da povedeš računa o tome da šećer bude na suvom i u dobro zatvorenoj posudi.

Skrobno brašno

Drži ga na suvom i hladnom, u hermetički zatvorenoj činiji, što dalje od vlage i skrobno brašno se nikada neće pokvariti.

Ekstrakt vanile

Zbog alkohola koji sadrži, ekstrakt vanile nema rok trajanja, već vremenom sazreva. Čist ekstrakt ima više alkohola i traje večno, dok će aromi vanile nekoliko meseci nakon otvaranja ukus malo oslabiti.

Pirinač

Od silnih vrsta pirinča, samo smeđi, koji je i malo masniji, može se pokvariti. Ipak, i njemu možeš produžiti vek ako ga čuvaš u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Belo vinsko sirće

Sirće je, logično, puno kiseline i zbog toga može baš dugo da traje. A belo vinsko sirće i nema rok trajanja. Može samo malo da promeni ukus s vremenom. Kao i drugim namirnicama, i njemu prija da bude na tamnom i suvom.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram