Namirnica koja usporava starenje mozga i pomaže u izgradnji novih ćelija

Foto: Shutterstock

Za bolju memoriju.

Blagi gubitak pamćenja je normalna posledica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete setiti nekih detalja.

No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promene u pamćenju, piše Gloria.hr.

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odložiti starenje mozga. Najvažnija promena koju možete da uvedete? U ishranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Foto: Shutterstock

Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnh ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i uopšteno funkcionisanje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram