Osam namirnica koje su odlične za štitnu žlezdu i dve koje morate da izbegavate

Foto:Shutterstock

Vodič za najzdraviju ishranu.

Štitna žlezda kontroliše metaboličke procese u telu. Kada štitna žlezda postane spora ili preaktivna, to može dovesti do zdravstvenih problema.

Jedan od najboljih načina da se obezbedi optimalno funkcionisanje štitne žlezde je kroz hranu koju jedemo. Mnoge komponente u našoj svakodnevnoj ishrani mogu pomoći štitnoj žlezdi da ostane u ravnoteži ili da postigne stanje ravnoteže, ako ne funkcioniše ispravno.

Ovih osam namirnica imaju odlično dejstvo na štitnu žlezdu – tako da ih konzumirajte što češće.

Jogurt

Probiotička namirnica koja je jedna od najboljih za štitnu žlezdu. Mlečni proizvodi su veoma hranljivi i zadovoljavaju potrebe organizma za jodom. Jod je potreban za optimalan rad štitne žlezde.

jogurt
Foto: Shutterstock

Voće: jabuke, kruške i citrusi

Jabuke, kruške, šljive i citrusi obiluju pektinima, koji pomažu u detoksikaciji organizma od žive – jednog od najkritičnijih metala koji su povezani sa problemima sa štitnom žlezdom.

Orašasti plodovi i semenke

Seme bundeve, suncokretovo seme i orašasti plodovi su bogati izvori cinka. Nizak nivo cinka je povezan sa problemima sa štitnom žlezdom. Dodajte ih salatama ili ih jedite kao grickalice da napunite svoje telo cinkom.

Mahunarke i pasulj

Pasulj i mahunarke su bogati ne samo cinkom, već i vlaknima. Oni pomažu u regulisanju digestivnog sistema, posebno rada creva i sprečavaju zatvor. Leblebije su jedna od najzdravijih mahuarki za probleme sa štitnom žlezdom.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat širom sveta kao pojačivač metabolizma. Zeleni čaj ima katehine, neku vrstu antioksidansa koji tera masne ćelije da oslobode masnoću i pomaže jetri da sagore višak masti.

Žitarice s celim zrnom

Telo troši više energije za varenje celih žitarica. Metabolizam se ubrzava sa dodatnim vlaknima jer telo mora više da radi da bi razgradilo cela zrna. Pokušajte da jedete zob, smeđi pirinač, klice, hleb od proklijalog zrna i kinou da biste ubrzali metabolizam i pomogli svojoj štitnoj žlezdi.

Avokado

Avokado je čudesna hrana moderne ishrane. Prepun antioksidansa, dobrih masti, vlakana i esencijalnih hranljivih materija, avokado je odličan izbor za one koji imaju neuravnoteženo funkcionisanje štitne žlezde.

Brokoli

Brokoli je bogat kalcijumom i vitaminom C. Pomaže telu da ubrza metabolizam i bogat je vlaknima. Sve što pomaže u ubrzanju metabolizma je korisno za pacijente sa štitnom žlezdom.

A koje namirnice treba izbegavati ako imate problema sa štitnom žlezdom?

Soja

Previše soje izaziva probleme kod onih sa hipotireozom, stanjem koje se javlja kada vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitaste žlezde .Glavni problem je što soja može ometati apsorpciju hormona koje takvi pacijenti uzimaju.

Kupus i kupusasto povrće

Kipus i slično povrće, ako se jede sirovo u velikim količinama, posebno u kontekstu nedostatka joda ili graničnih nivoa joda, može dovesti do hipotireoze. Ovo povrće stvara supstancu koja se takmiči sa unosom joda od strane štitne žlezde.

Ipak, ako patite od problema sa štitnom žlezdom, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što uključite bilo koju hranu u svoju ishranu.

***

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram