Jedna namirnica najefikasnije podiže gvožđe u krvi – a jeftina je i ukusna

Foto: Shutterstock

Svi je mogu priuštiti.

Nizak nivo gvožđa u krvi značajno utiče na kvalitet života. Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma.

Posledica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da proverimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Proverite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sledećih simptoma:

Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora

Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje

Bleda koža lica

Vrtoglavica i nesvestica

Lomljivi nokti i kosa

Česte prehlade

Loša koncetracija

Smanjen apetit

Zujanje u ušima

Sindrom nemirnih nogu

Žena, devojka, tuga, glavobolja
Foto: Shutterstock

Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko gvožđe u krvi?

iznutrice

meso

pečurke

sušeno voće

zeleno lisnato povrće

rotkivice

Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju), piše Lepa i srećna.

Šargarepa, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i beli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mleko i mlečni proizvodi, kakao, čokolada, spanać i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Važno je posetiti lekara, a zdrava ishrana uvek koristi.

***
BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram