Najčešće greške zbog kojih vam testenina ispadne „slepljena“

Špagete, pasta, italijanska kuhinja, hrana, devojke, žene, drugarice, ručak
Foto: Shutterstock

Testenina je jednostavan obrok s kojim nema greške, zar ne? Ne baš uvek. Postoje greške u kuvanju testenine koje verovatno pravite – saznajte kako da ih ispravite za savršenu pastu.

Gde najčešće grešimo?

Pogrešno ste procenili odnos vode i testenine

Prvo, veoma je važno da skuvate testeninu u puno slane ključale vode. Testenini treba dosta prostora jer se širi tokom kuvanja, inače se može lepiti. Promešajte testeninu kada je dodate u ključalu vodu kako biste sprečili da se slepi, piše Taste.

Greška pri pečenju

Ako vam se testenina slepila prilikom pečenja, zapamtite: kada kuvate testeninu za pečenje, slonite je s vatre nekoliko minuta ranije nego inače. Nastaviće da se kuva u rerni.

„Isprali“ ste ukus

Nemojte ispirati testeninu nakon kuvanja jer ćete isprati skrob koji pomaže da se sos zalepi za testeninu. Takođe ćete „oprati“ i ukus testenine.

Prosuli ste vodu od testenine

Veoma je lako pogrešiti sa vodom od testenine. Prvo, so je neophodna za dodavanje ukusa i treba je dodati kada voda proključa. Kada se skuva, sačuvajte malo vode za testeninu: to je odličan način da razblažite sos i dodate ukus bez dodavanja soli.

Vaš sos ne odgovara testenini

Očigledno se bolonjeze dobro slaže sa špagetima jer sos oblaže svaki deo testenine. Špageti takođe dobro rade sa kremastim sosovima. Kratke, cevaste testenine odgovaraju krupnim sosovima od povrća. Široke testenine i rigatoni savršeno se slažu sa raguom od mesa.

Foto:shutterstock

Prekoračili ste vreme kuvanja

Savršeno kuvanje al dente testenine predstavlja balansiranje. Trebalo bi da se pasta skuva, ali i dalje ima čvrstinu. Proverite testeninu oko minut pre nego što istekne prediviđeno vreme kuvanja. Trebalo bi da bude malo đilava i da ima ujednačenu boju. Prekuvana testenina postaje kašasta.

Previše sosa

Italijani vole da njihov sos obloži testeninu, ali je ne uguši. Kuvanje sosa za testeninu u tiganju koji je dovoljno velik da ubacite oceđenu testeninu i sos je odličan način da proverite koliko treba dodati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram