Najbolji recept za riblju čorbu koja se jede kao glavno jelo: Uh, pošla nam je voda na usta

Riblja čorba; Foto: Shutterstock

Riblja čorba je jedan od omiljenih specijaliteta alasa širom sveta, a svaki ima svoj recept i svaki će bez izuzetka tvrditi da je baš njegov najbolji. Ovaj recept za riblju čorbu lično smo isprobale i ne samo da je najbolja koju smo jele, već je dovoljno zasitna da bude i glavno jelo. Uz nju obavezno ide dobro vino!

Branko Gligorić nije profesionalni kuvar, ali ko god je imao sreću da sedne za njegovu trpezu, dugo je to iskustvo prepričavao.

Ovaj gospodin i domaćin starog kova među prijateljima je poznat kao vrsni poznavalac gastronomije, koji svako jelo priprema sa najvećom pažnjom i osećajem za lepo, u svakom smislu te reči. Beskompromisan kad je u pitanju pojam „domaćeg“, neće vam dozvoliti da mu u kuću unesete teglu industrijskih krastavaca, a kao pravi hedonista jednaku će brigu posvetiti odabiru kvalitetnih namirnica i najboljeg vina koje ide uz sve to, kao i prezentovanju konačnog rezultata.

Upravo njegov recept za alasku, odnosno riblju čorbu, jedno je od kultnih jela Majstora amatera, kako Branko Gligorić voli sebe da zove i biće omiljeni dodatak vašem posnom jelovniku.

Riblja čorba – sastojci:

1 kg šarana

1 kg soma, mrene, ikre i mleči

4 kašike masti ili 2 dl ulja

3 glavice iseckanog crnog luka

1 kašike aleve paprike

1 kašika ljute tucane paprike

2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza

2 dl belog vina

1 kesica dodatka začina za riblju čorbu

2 lista lovora

so po ukusu

3l vode

Riblja čorba – priprema:

Riblja čorba se služi uz ražani hleb ili rezance; Foto: Shutterstock

Ribu očistiti i narezati na komade srednje veličine.

U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati ulje, dodati luk i pržiti ga lagano na tihoj vatri. Kada postane staklast, u luk ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino, lovor i dodatak začina iz kesice, prethodno razmućen u vodi i bez grudvica.

Sipati vodu i pojačati vatru, da voda provri. Zatim dodati ribu, ikru i mleč i kuvati na najjačoj vatri (250 stepeni Celzijusa) 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želi začinima korigovati ukus.

Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti i čiste komadiće ribe vratiti u čorbu.

Čorba se, po ovom receptu i odsranjenim kostima, može poslužiti i kao glavno jelo. Pripremite uz nju i prepečen raženi hleb ili onaj koji vam se već nađe.

Savet uz recept

Prilikom nabavke ribe, nećete pogrešiti ako izaberete glatkog šarana iz ribnjaka. Za čorbu su čak bolji i od divljaka. Najvažniji sastojak riblje čorbe su crvena slatka i tucana paprika.  Potrudite se da nabavite najbolju. Kada je ona kvalitetna pola posla ste završili.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram