Najbolji recept nutricionista za mamurluk

recept za mamurluk
Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Probadajuć bol u glavi, vrtoglavica, mučnina i osećaj nemoći... Otprilike tako mnogima počinje prvi dan u novoj godini. Srećom, tu je hrana koju nutricionisti predlažu kao prvu pomoć kod mamurluka.

Nutricionista Šenon Jang, savetnica za Australijski servis planiranja ishrane THR1VE ,tvrdi da jaja, banane i avokado neverovatno pomažu ako smo veče pre malo preterali sa pićem.

Jaja

Jang kaže kako su jaja savršen doručak ako se mučite s mamurlukom. Ona su bogata amino-kiselinom koja uništava acetaldehid, jedan od najvećih otrova zbog kog se osećate tako užasno jutro posle. Ovaj toksin se u telu nakuplja više što ste više popili, pa izaziva vrtoglavicu, glavobolju i slabost, pišu na sajtu Dejli mejl.

Pročitajte još:

Sladak krompir

Kad pijete alkohol, nivo šećera u krvi raste, a zbog toga raste i apetit, pa se energetske zalihe prazne u nekoliko sati. Zato je važno potom jesti hranu koja će regulisati ovaj poremećen ritam i vratiti metabolizam u ravnotežu. Šenon Jang preporučuje sladak krompir, kinou i hleb od celih zrna žitarica koji lagano otpuštaju energiju i raspoređuju je tokom dana. Ovo sporo oslobađanje će smnjiti želju za slatkišima, a istovremeno ćemo se više i duže osećati sitim. Zato je manje verovatno da ćemo posegnuti za nezdravom pređanom hranom i grickalicama, koje nikako nisu dobar izbor.

Avokado i banane

Alkohol srče kalijum iz našeg tela, koji je među najvažnijim mineralima. On je bitan za regulisanje tečnosti u telu, u slanju nervnih signala do mozga i za pokrete mišića.

Vrlo je važan za hidrataciju našeg tela, odnosno za rehidrataciju nakon lude noći. Jang napominje da kalijuma ima dosta u avokadu i bananama, pa su ove voćke sjajan izbor za neki smuti uz koji ćemo telu vratiti neophodnu tečnost.

Pored toga, avokado je bogat vlaknima, vitaminom B6 i zdravim mastima. A to je sjajan miks koji telu vraća sve ono što mu treba posle previše alkohola.Tu je i odličan recept za smuti uz koji će dan posle žurke biti makar malo lakši, pišu na sajtu Harper Bazar.

Sastojci:

1 kašičica kakaoa

pola avokada

1 mala cvekla

1 kašičica meda

1 jabuka

komadić đumbira

Priprema:

Iseckajte voće i povrće, pomešajte sve sastojke i sameljite u blenderu. Po želji dodajte malo vode.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram