Čajna kobasica, kuvana jaja, beli sir, bistra supa s rezancima, sarma i pečenje - ovako ukratko izgleda tradicionalna slavska trpeza u Srbiji. A mi imamo predlog za nešto skroz drugačije.
Većina slavskih trpeza za kojima se gostimo mahom izgledala isto. Uz klasično predjelo i supu, tu su i mimoza, ruska salata, ponekad slani rolat, ponekad slana torta. Onda idu klasična sarma, pečenje i sitni kolači.
Međutim, sve je više domaćica koje za svoju slavu žele da razbiju ovaj šablon i spreme nešto skroz drugačije. Ovo su ideje za njih.
Šljive u slaninici
Sastojci:
500 g suvih šljiva bez koštica
200 g slanine (dimljene ili sušene)
Biber po ukusu
Čačkalice
Priprema:
Ako je slanina u komadu, isecite je na tanke trake, dovoljno duge da obmotaju šljivu. Urolajte šljivu u slaninu i učvrstite čačkalicom. Prethodno zagrejte rernu na 200°C. Rasporedite šljive u slaninici na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 15-20 minuta, ili dok slanina ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Poslužite toplo, posuto sa malo svežeg bibera po ukusu. Možete ih servirati na klasičnom tanjiru, u plitkoj zemljanoj posudi ili pak, ukoliko želite da budete kreativni, prepolovite glavicu kupusa, stavite je na mali tanjir i izbodite čačkalicama sa šljivama, tako da dobijete malog sočnog slatko-slanog ježa.
Daska sa delikatesima
Cheese platter, cheese plate, cheese board, charcuterie board – ovo su sve imena pod kojima na Pinterestu ili Instagramu možete pronaći inspiraciju za svoje delikatesno predjelo koje će biti prava zvezda vaše trpeze.
Da biste napravili dobar „charcuterie board“, prvo izaberite drvenu dasku za predjelo ili veliku tacnu. Počnite sa rasporedom mesa: stavite različite vrste, poput šunke, pršuta, čajne, kulena, pažljivo ih savijajući ili seckajući na komade. Pored mesa, dodajte razne sireve – meke poput brija i kamembera, kao i tvrde poput čedara i gaude.
U prazne prostore između mesa i sira rasporedite voće, poput grožđa ili smokava, koje će dodati svežinu. Ne zaboravite ni na orašaste plodove, poput badema i lešnika, koji će doneti dodatnu teksturu. Kisele krastavce ili masline možete smestiti u male posude ili ih postaviti pored daske, što će doprineti slano-slatkoj ravnoteži.
Na kraju, dodajte nekoliko krekera, slanih štapića i komada bageta u jedan deo daske, a pored njih stavite različite namaze, kao što su humus ili pesto, za dodatnu aromu. Za kraj, ukrasite dasku svežim začinima poput ruzmarina ili peršuna.
Francuska supa od luka
Francuska supa od luka, poznata i kao „soupe à l’oignon“, klasično je jelo koje se ističe bogatim ukusom i aromom. Priprema počinje prženjem tanko iseckanog crnog luka na maslacu, što može potrajati duže od očekivanog, ali strpljenje se isplati – luk treba lagano karamelizovati kako bi razvio svoj pun ukus. Bitno je koristiti sveže sastojke, a izbor vrste luka, bilo da je to žuti, crveni ili čak slatki, može značajno uticati na konačan ukus supe.
Kada luk postigne zlatno smeđu boju, dodajte malo brašna za zgušnjavanje i potom deglazirajte sa belim vinom ili bujonom. Povećanje dubine ukusa dolazi od dodavanja sveže majčine dušice i lovorovog lista, a supu treba kuvati polako, oko sat vremena, kako bi se svi ukusi sjedinili.
Za savršen završetak, supu poslužite u vatrostalnim posudama sa kockicama prepečenog hleba prekrivenim topljenim sirom. Obratite pažnju na to da sir bude dobro rastopljen i zapečen, što će dodatno obogatiti jelo. Po vrhu možete da dodate i kockice propržene hrskave slanine. Na našem sajtu pronađite detaljan recept za francusku supu s lukom.
Domaća svinjska bajadera
Hrskavo carsko meso, svinjska potplećka ili bajadera ne traži komplikovanu pripremu, a uz omiljenu salatu ili prilog brzo ćete imati spremno jelo za slavsku trpezu. Ispod hrskavo pečene korice čeka vas slasno i mekano meso koje se topi u ustima, a na sajtu Zadovoljne pronađite odličan recept za domaće svinjske bajadere koje nemaju konkurenciju.
Poslužite ih uz domaći ren i kisele krastavčiće ili, tradicionalno, uz kupus salatu.
Domaće Tiramisu kuglice
Obožavani tiramisu jedan je od uverljivo najpopularnijih italijanskih recepata na svetu, a poslednjih godina mnogi prave jednostavne i slasne tiramisu kuglice.
Sastojci potrebni za kreiranje ovog hit deserta isti su kao i sastojci koje koristite za pripremu klasičnog tiramisua, osim što je sam proces pripreme znatno jednostavniji. Ceo recept za tiramisu kuglice čeka vas na Zadovoljnoj, a do tada – srećna slava i pratite nas za još originalnih recepata!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: