Slavska trpeza: Recepti za domaćice koje ne žele da spremaju sarmu, a koje će gosti dugo prepričavati

Slavska trpeza
Predjelo Foto:Shutterstock

Čajna kobasica, kuvana jaja, beli sir, bistra supa s rezancima, sarma i pečenje - ovako ukratko izgleda tradicionalna slavska trpeza u Srbiji. A mi imamo predlog za nešto skroz drugačije.

Većina slavskih trpeza za kojima se gostimo mahom izgledala isto. Uz klasično predjelo i supu, tu su i mimoza, ruska salata, ponekad slani rolat, ponekad slana torta. Onda idu klasična sarma, pečenje i sitni kolači.

Slavska trpeza
Slavska trpeza Foto:Shutterstock

Međutim, sve je više domaćica koje za svoju slavu žele da razbiju ovaj šablon i spreme nešto skroz drugačije. Ovo su ideje za njih.

Šljive u slaninici

Šljive u slanini Foto:Shutterstock

Sastojci:

500 g suvih šljiva bez koštica

200 g slanine (dimljene ili sušene)

Biber po ukusu

Čačkalice

Priprema:

Ako je slanina u komadu, isecite je na tanke trake, dovoljno duge da obmotaju šljivu. Urolajte šljivu u slaninu i učvrstite čačkalicom. Prethodno zagrejte rernu na 200°C. Rasporedite šljive u slaninici na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 15-20 minuta, ili dok slanina ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Poslužite toplo, posuto sa malo svežeg bibera po ukusu. Možete ih servirati na klasičnom tanjiru, u plitkoj zemljanoj posudi ili pak, ukoliko želite da budete kreativni, prepolovite glavicu kupusa, stavite je na mali tanjir i izbodite čačkalicama sa šljivama, tako da dobijete malog sočnog slatko-slanog ježa.

Šljive u slaninici
Šljive u slanini Foto:Shutterstock

Daska sa delikatesima

Cheese platter, cheese plate, cheese board, charcuterie board – ovo su sve imena pod kojima na Pinterestu ili Instagramu možete pronaći inspiraciju za svoje delikatesno predjelo koje će biti prava zvezda vaše trpeze.

Predjelo Foto:Shutterstock

Da biste napravili dobar „charcuterie board“, prvo izaberite drvenu dasku za predjelo ili veliku tacnu. Počnite sa rasporedom mesa: stavite različite vrste, poput šunke, pršuta, čajne, kulena, pažljivo ih savijajući ili seckajući na komade. Pored mesa, dodajte razne sireve – meke poput brija i kamembera, kao i tvrde poput čedara i gaude.

U prazne prostore između mesa i sira rasporedite voće, poput grožđa ili smokava, koje će dodati svežinu. Ne zaboravite ni na orašaste plodove, poput badema i lešnika, koji će doneti dodatnu teksturu. Kisele krastavce ili masline možete smestiti u male posude ili ih postaviti pored daske, što će doprineti slano-slatkoj ravnoteži.

Predjelo Foto:Shutterstock

Na kraju, dodajte nekoliko krekera, slanih štapića i komada bageta u jedan deo daske, a pored njih stavite različite namaze, kao što su humus ili pesto, za dodatnu aromu. Za kraj, ukrasite dasku svežim začinima poput ruzmarina ili peršuna.

Predjelo Foto:Shutterstock
Predjelo Foto:Shutterstock

Francuska supa od luka

Francuska supa od luka, poznata i kao „soupe à l’oignon“, klasično je jelo koje se ističe bogatim ukusom i aromom. Priprema počinje prženjem tanko iseckanog crnog luka na maslacu, što može potrajati duže od očekivanog, ali strpljenje se isplati – luk treba lagano karamelizovati kako bi razvio svoj pun ukus. Bitno je koristiti sveže sastojke, a izbor vrste luka, bilo da je to žuti, crveni ili čak slatki, može značajno uticati na konačan ukus supe.

Francuska supa s lukom
Francuska supa s lukom Foto:Shutterstock

Kada luk postigne zlatno smeđu boju, dodajte malo brašna za zgušnjavanje i potom deglazirajte sa belim vinom ili bujonom. Povećanje dubine ukusa dolazi od dodavanja sveže majčine dušice i lovorovog lista, a supu treba kuvati polako, oko sat vremena, kako bi se svi ukusi sjedinili.

Za savršen završetak, supu poslužite u vatrostalnim posudama sa kockicama prepečenog hleba prekrivenim topljenim sirom. Obratite pažnju na to da sir bude dobro rastopljen i zapečen, što će dodatno obogatiti jelo. Po vrhu možete da dodate i kockice propržene hrskave slanine. Na našem sajtu pronađite detaljan recept za francusku supu s lukom.

Francuska supa s lukom Foto:Shutterstock

Domaća svinjska bajadera

Svinjske bajadere Foto:Shutterstock

Hrskavo carsko meso, svinjska potplećka ili bajadera ne traži komplikovanu pripremu, a uz omiljenu salatu ili prilog brzo ćete imati spremno jelo za slavsku trpezu. Ispod hrskavo pečene korice čeka vas slasno i mekano meso koje se topi u ustima, a na sajtu Zadovoljne pronađite odličan recept za domaće svinjske bajadere koje nemaju konkurenciju.

Svinjske bajadere
Svinjske bajadere Foto:Shutterstock

Poslužite ih uz domaći ren i kisele krastavčiće ili, tradicionalno, uz kupus salatu.

Domaće Tiramisu kuglice

Tiramisu kuglice
Tiramisu kuglice Foto:Shutterstock

Obožavani tiramisu jedan je od uverljivo najpopularnijih italijanskih recepata na svetu, a poslednjih godina mnogi prave jednostavne i slasne tiramisu kuglice.

Sastojci potrebni za kreiranje ovog hit deserta isti su kao i sastojci koje koristite za pripremu klasičnog tiramisua, osim što je sam proces pripreme znatno jednostavniji. Ceo recept za tiramisu kuglice čeka vas na Zadovoljnoj, a do tada – srećna slava i pratite nas za još originalnih recepata!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram