Jedna smesa od koje može da se napravi 10 potpuno različitih kolača – i ne zna se koji je lepši

Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Praktično, kreativno i slatko.

Zamislite da postoji čarobni štapić koji vam pomaže da pripremite sve đakonije za slavu. Ovaj sistem pravljenja kolačića za slavu je baš poput čarolije. Napravite jednu smesu, njoj dodajte šta je potrebno i posle pred goste iznesete ogroman oval pun fantastičnih slatkiša.

Pred vama je 10 vrsta posnih sitnih kolačića od jedne smese.

Osnovna smesa

1,5 kg posnog plazma keksa

400 g šećera u prahu

6 kašika posnog mleka u prahu

600 ml vode

3 otopljena margarina

Od navedih sastojaka zamesite fino glatko testo pa ga podelite na dva dela. Jedan deo ostaje žut, a u drugi dodajemo 150 g posne crne čokolade. Sada je potrebno oba dela podeliti na po pet delova – dakle pet žutih delova i pet crnih delova. Dok pravite žutie delove, crne uvijet u foliju i odložite u frižider.

Rumba bajaderice (prvi deo žute smese)

Važno je da osnovnu smesu podelite na pola jer će nam trebati drugi deo za kikiriki bajaderu.

Dakle, od polovine smese oblikujte rolat i drškom od varjače blago ga izdubite po sredini kako bi tu stao nadev. Vratite u frižider da se malo stegne pa istopite 40 g crne posne i 20 g bele posne čokolade.

Prvo napunite belom čokoladom pa prošarajte crnom i čačkalicom prođite preko nadeva. Ostavite da se hladi.

Posni sitni kolači Foto:Vladislav Mitić

Lešnik gnezda (drugi deo žute smese)

U osnovnu smesu dodajte 100 g mlevenih pečenih lesnika pa formirajte jednake kuglice. Svaku uvaljajte u mlevene lešnike i varjačom izdubite sredinu za krem. Slatku posnu pavlaku zagrejte do ključanja pa dodajte 130 g crne posne čokolade i sjedinite da se ne otopi. Ostavite smesu da se prohladi pa izmiksajte i pomoću šprica napunite gnezda.

Kokos kuglice (treći deo žute smese)

U osnovnu smesu stavite 100 g kokosa i formirajte jednake kuglice, pa ih uvaljajte u kokos i ostavite da se stegnu.

Rolat sa žele bombonama (četvrti deo žute smese)

U osnovnu smesu dodajte 130 g seckanih žele bombona i 50 g seckanih oraha pa oblikujte rolat. Otopite 70 g posne čokolade i time prelijte rolat i odmah pospite orasima te ostavite da se stegne.

Foto: Shutterstock

Piramida sa orasima (peti deo žute smese)

U osnovnu smesu dodajte 100 g mlevenih oraha pa prvo oblikujte rolat koji ćete pomoću prozirne folije formirati u piramidu. Otopite 40 g bele i 20 g crne posne čokolade zajedno pa prelite preko piramide, pospite orasima i stavite na hlađenje.

Kikiriki bajadera (prvi deo tamne smese)

U osnovno tamno testo stavite 120 g mlevenog kikirikija pa formirajte kvadrat debljine kažiprsta.
Sad od onog prvog dela žute smese koji ste ostavili kad smo radili rumba bajaderice formirajte drugi deo i stavite preko bajadere pa umotajte u prozirnu foliju i osta vite da se stegne sat vremena. Preko bajadere izlijte 70 g crne posne čokolade i dekorišite po izboru.

Kokos rolat (drugi deo tamne smese)

Za ovaj rolat prvo izmešajte rukama tamnu smesu pa joj postepeno dodajte svetlu od 80 g margarina, kašičicu ruma i 100 g kokosa koju ste posebno izmešali. Važno je da smesu ne izjednačite dok sjedinjujete mešenjem kako bi se video kontrast na rolatu. Oblikujte rolat i stavite na hlađenje. Ohlađen rolat uvaljajte u kokos.

Kokos rolat Foto:Shuttestock

Kesten rolat (treći deo tamne smese)

Za ovaj rolat najpre u osnovnu tamnu smesu dodajte kašičicu ruma i 50 g oraha pa sjedinite i razvijte testo u pravougaonik na masnom papiru. Posebno zamesite 125 g gotovog kesten pirea koji je stajao na sobnoj temperaturi pa oblikujte užu rudu dužine razvijenog tamnog testa. Rudu postavite na ivicu testa pa pažljivo pomoću masnog papira uvijte sve u rolat i stavite na hlađenje. Rolat prelijte sa 70 g crne posne ćokolade i išarajte po želji.

Zrna kafe Foto:Shuttestock

Zrna kafe (četvrti deo tamne smese)

U smesu dodajte kašiku kafe po vašem izboru pa sjedinite smesu i oblikujte kuglice te i m čačkalicom po sredini napravite otisak i ostavite da se stegnu, 150 g crne posne čokolade otopite na pari pa ih pomoću viljuške i kašike natapajte i glazirajte. Ostavite da se dobro stegnu na hladnom.

Kuglice sa suvim šljivama Foto:Shuttestock

Kuglice sa suvim šljivama (peti deo tamne smese)

U smesu dodajte 100 g suvih samlevenih šljiva i jednu kašičicu ruma pa zamesite smesu i oblikujte kuglice. Otopite 100 g crne posne čokolade i uranjajte kuglice u nju te ih ostavite da se stegnu i išarajte po želji.

Recepturu za ove kolačiće pozajmili smo od Slađane Rože iz Zrenjanina i sa njenog bloga just.sweet.sladjano.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram