Francuska supa od luka: Legendarni recept koji je mnogo više seksi nego što mislite

Foto:Shutterstock

Francuska supa od luka je pravi lek protiv mamurluka. To je razlog zašto je u toj zemlji često jedu nakon burnih noći.

Sastojci:

500 g luka

50 g putera

10 g brašna

1.2 l vode

100 g sira (koristi se gruyère, ali možete neki drugi sir kao ementaler ili gaudu, važno je da se lako topi)

So i biber

4 parčeta hleba

Priprema:

Luk oljuštite i isecite napola pa na tanke listove. Zagrejte puter  u šerpi dok se ne rastopi. Dodajte luk  i pržite na laganoj vatri bar sat vremena, dok luk ne dobije smeđu boju, odnosno treba da se karamelizuje. Luk treba da postane skroz braon boje. U tome je tajna dobre supe. Tada nema potrebe dodavati bujon ili druge začine. Ako prerano sklonite luk s vatre, kad nije dobio tamnosmeđu boju, supa će biti  bez ukusa. Dinstajte ga na laganoj vatri, često mešajući. Ako je prejaka vatra i vidite da će izgoreti, onda dodajte malo vode, pa smanjite vatru.

Dodati brašno i pomešati.

Dodati 1,2 litra ključale vode, so i biber.  Kuvati još 30 minuta bez poklopca.

Hleb iseći na parčiće i prepeći ga u rerni ili u tosteru da se zapeče s obe strane. Pošto se supa kuvala pola sata, biće gusta, probajte je da biste  proverili  da li ima  dovoljno soli. Supu sipajte u dve činijice, u svaku stavite hleb da pokrije površinu, piše na blogu Francuska kuhinja.

Narendani sir  stavite na hleb pa gratinirajte u rerni na opciji gril, dok se sir ne istopi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram