Mračna strana slaninice

Podeli:
slanina
Foto: www.allover.cc/TPH / allOver Photo / Profimedia

Konzumiranje prerađenog mesa poput kobasica, slanine i pljeskavica moglo bi dramatično povećati rizik od demencije, pokazuje novo istraživanje.

Nova naučna otkrića sugerišu da jedenje samo jedne kriške slanine dnevno povećava šanse za razvoj demencije za neverovatnih 44 odsto.

Naučnici koji su sproveli studiju takođe su otkrili da neprerađeno meso, poput govedine, svinjetine i teletine, ima suprotan efekat – može zaštititi od demencije.

Prema studiji, ljudi koji su jeli 25g prerađenog mesa imali su 44 odsto veće šanse da razviju demenciju, ali oni koji su konzumirali 50g neprerađenog mesa imali su skoro 20 odsto manje šanse da razviju tu bolest.

Pročitajte još:

Istraživanje je sproveo Univerzitet u Lidsu i koristili su podatke 500.000 ljudi. U pitanju su bili Britanci starosti od 40 do 69 godina, koji su odgovarali koliko su često jeli određene vrste mesa.

„Neki ljudi su imali tri do šest puta veću verovatnoću da razviju demenciju zbog genetskih faktora, ali nalazi sugerišu da su rizici od jedenja prerađenog mesa jednaki bez obzira na to da li je osoba bila genetski predodređena za razvoj bolesti. Oni koji su konzumirali veće količine prerađenog mesa, češće su bili muškarci, slabije obrazovani, pušači, prekomerne telesne težine ili gojazni, imali su manji unos povrća i voća i veći unos proteina i masti, uključujući zasićene masti“, objasnila je autorka studije profesorka Dženet Kejd.

Studija je objavljena u publikaciji American Journal of Clinical Nutrition.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram