Jutarnje navike koje vam skraćuju život

prva kafa
Foto: Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoje dve grupe ljudi: oni kojima je doručak najvažniji deo dana i oni koji ga redovno izbegavaju. Međutim, činjenica je da ovaj prvi obrok u danu može da ima veliki uticaj na vaše celokupno zdravlje. Loše jutarnje navike čak mogu skratiti život povećavajući rizik od hroničnih bolesti.

Ovo su neke od takvih.

Preskakanje doručka

Ako preskočite doručak, to može uticati na vašu težinu, ali i ceo metabolizam. Studija iz februara 2020. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je da su učesnici koji su pojeli obilan doručak sagoreli gotovo dvostruko više kalorija tokom dana od onih koji su jeli obilnu večeru. Oni koji su doručkovali takođe su imali niži nivo šećera u krvi i insulina. Studija je takođe otkrila da su učesnici koji su jeli niskokalorični doručak imali izraženiji osećaj gladi u odnosi na one koji su dan počinjali visokokaloričnim obrokom. Svi su ti učinci povezani s gojaznošću, za koju istraživanja pokazuju da može očekivani životni vek skratiti za 14 godina.

Takođe, istraživanje objavljeno 2019. u časopisu American College of Cardiology, koje je obuhvatilo 6550 odraslih osoba u SAD, pokazalo je da oni koji preskaču doručak imaju 87% veći rizik od umiranja zbog kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji su doručkovali. Naime, preskakanje doručka može dovesti do viših nivoa holesterola i povišenog pritiska.

Pročitajte još:

Prvo, pa slaninica

Miris slanine koja cvrči u tiganju jedan je od najboljih mirisa koje možete nanjušiti pred doručak, ali studija objavljena početkom prošle godine u časopisu International Journal of Epidemiology otkrila je da jedenje samo jednog komada slanine dnevno (oko 25 grama) povećava rizik od raka debelog creva za 20 odsto. Studija je pratila gotovo pola miliona odraslih osoba u Velikoj britaniji u dobu od 40 do 69 godina tokom pet godina.

Voćni sok ujutru

Neki vole da dan započnu ceđenom pomorandžom ili nekim drugim voćnim sokom, ali studija iz 2019. objavljena u časopisu Diabetes Care otkrila je da je povećanje unosa 100% voćnih sokova za samo pola šolje dnevno povećalo rizik za dijabetes za 16%. Umesto toga, istraživači predlažu da sokove zamenite celim komadima voća koji sadrže mnogo više vlakana.

Sok od grejpa uz doručak

Ako ste ljubitelj sveže ceđenog soka od grejpa koji rado ispijate uz doručak, budite oprezni, posebno ako uzimate lekove. Na primer, američka Agencija za hranu i lekove napominje da sok od grejpa može uticati na delotvornost određenih lekova, kao što su oni za snižavanje holesterola i krvnog pritiska.

Kafa pre svega

Studija Univerziteta Bat iz oktobra 2020. otkrila je da, ako je ispijanje crne kave prva stvar koju ujutro radite, to može negativno uticati na kontrolu glukoze (šećera) u krvi, što povećava rizik za dijabetes i bolesti srca, piše Eat This, Not That.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram