Šta bi trebalo da jedete za večeru ako želite da dugo živite

tanjir za večeru
Idealan tanjir za večeru; Foto: Christian Ostmo / Alamy / Alamy / Profimedia

Uravnoteženom ishranom i starenje se može usporiti, a stručnjaci su otkrili kako bi trebalo da izgleda tanjir za večeru koja "produžava život".

Namirnice bogate proteinima

Stručnjaci kažu da je idealan izbor za večeru piletina. Porcija pilećih prsa ima impresivnih 28 grama proteina, tvrdi USDA.

Naravno, konzumacija dovoljno proteina je jako važna, posebno kada je u pitanju starenje, kaže dr Džejms Pauers, profesor medicine na Odeljenju za gerijatrijsku medicinu Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt u Nešvilu.

„Vaše telo koristi proteine ​​za izgradnju novih ćelija. Ako ne unesete dovoljno proteina, telo će ih uzeti iz vašeg mišića, što će vas učiniti slabijima“, kaže dr Pauers.

Gubitak mišića započinje već u tridesetim, kaže dr Rodžer Filding sa Univerziteta Tufts, zbog čega je, bez obzira na to koliko godina imate, važno konzumirati proteine.

Takođe, proteini dobro deluju na koštanu masu u lumbalnom delu kičme, napominje metaanaliza objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition u 2017. godine. Održavanje koštane mase je važno za smanjenje rizika od osteoporoze, piše Livestrong.

„Ako usporite gubitak mišića i kostiju koji dolazi sa starenjem, možete održavati aktivan, zdraviji život“, kaže dr Pauers.

Šarene namirnice

Pola vašeg tanjira pri svakom obroku trebalo bi da čini voće i povrće. Uz uravnoteženu, šarenu ishranu verojatno ne treba da uzimate multivitaminski dodatak, jer je ta hrana već puna vitamina i minerala.

Pročitajte još:

Namirnice bogate vitaminom B

Na jednu četvrtinu tanjira dodajte integralne žitarice, predlaže MyPlate. To može biti smeđi pirinač, testenina od integralne pšenice, kinoja, palenta… Integralne žitarice važan su izvor vitamina B grupe.

„Kako starite, praznite telesne rezerve i nemate sposobnost obavljanja kao kada ste bili mlađi – a to važi za sve organe i sisteme vašeg tela“, kaže dr Pauers, dodajući da je vitamin B posebno važan.

„On pomaže da funkciju vašeg mozgadržite na maksimumu“.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram