Mračna istina o keto ishrani koju morate da znate

Foto: Shutterstock

Budite oprezni.

Prema novom istraživanju, ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti može biti povezana sa višim nivoima „lošeg“ holesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih tegoba kao što su blokirane arterije, srčani udari i moždani udar.

„Naša studija je otkrila da je redovna konzumacija ishrane sa malo ugljenih hidrata i visokim udelom masti povezana sa povećanim nivoima LDL holesterola – ili lošeg holesterola – i većim rizikom od srčanih oboljenja,“ rekla je vodeća autorka studije dr Julija Jatan sa Univerziteta Britanska Kolumbija u Vankuveru, prenosi CNN.

U studiji, naučnici su proučavali ishranu sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti – u kojoj 45 odsto ukupnih dnevnih kalorija potiču iz masti i 25 odsto dolaze iz ugljenih hidrata.

„Razlog naše studije proizašao je iz činjenice da ćemo viđati pacijente u našoj klinici za kardiovaskularnu prevenciju sa teškom hiperholesterolemijom nakon ove ishrane“, rekla je Jatan tokom prezentacije studije.

Hiperholesterolemija, ili visok holesterol, povećava rizik od srčanog udara ili drugih štetnih kardiovaskularnih tegoba.

„To nas je navelo da se zapitamo o vezi između ovih ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata a visokim sadržajem masti, i nivoa lipida i kardiovaskularnih bolesti“, rekla je ona.

Roštilj, meso, povrće, grilovanje, grilovano
Foto: Shutterstock

Naučnici su uporedili ishranu 305 ljudi koji su pratili keto ishranu sa oko 1.200 ljudi koji su jeli standardnu ishranu, koristeći zdravstvene informacije iz baze podataka Ujedinjenog Kraljevstva UK Biobank.

Otkrili su da ljudi na keto ishrani imaju više nivoe lipoproteina niske gustine, poznatih kao LDL holesterol.

„Nakon u proseku 11,8 godina praćenja – i nakon uzimanja u obzir drugih faktorima rizika za srčana oboljenja, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost i pušenje – ljudi na keto dijeti imali su dva puta veći rizik od nekoliko velikih kardiovaskularnih tegoba, kao što su blokade u arterijama, srčani udar, moždani udar i bolest perifernih arterija“, otkrili su naučnici, prema saopštenju za javnost.

Dr Jatan je upozorila da su ograničenja studije greške u merenju, mali uzorak studije i da su većina učesnika bili Britanci – nisu uključivali druge etničke grupe.

***

BONUS VIDEO:U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram