Ni godinama kasnije nije mi dosadio.
Postoje ti neki ljudi koji bez hleba ne mogu da žive. Ja sam jedna od njih. I zamislite kako mi je bilo kad sam četiri meseca nakon porođaja od doktorke čula da je moja beba, koju dojim, osetljiva na gluten i da moram da prestanem da ga unosim do daljeg.
Pošto prestanak dojenja u mojoj glavi nije bio opcija, bacila sam se u potragu za svim mogućim bezglutenskim hlebovima i alternativnim hlebovima bez brašna. Hvala internetu jer je zaista riznica ovakvih recepata, mnoge sam probala, u mnogima sam uživala možda čak i više nego u običnom hlebu, ali jedan će uvek imati posebno mesto u našem jelovniku jer sam ga sama izmislila – hleb od leblebija, tahinija i banane.
Sastojci:
jedna zrela banana
200 g brašna od mlevenih leblebija
dve kašike tahinija
jedna kašika maslinovog ulja
pola kesice praška za pecivo
kašičica soli
300 ml kisele vode
Priprema:
Bananu dobro izgnječim tako da bude kremasta. U to dodam tahini i ulje i fino sjedinim. Sa strane izmešam suve sastojke – leblebije, prašak za pecivo i so, onda u to dodam vlažne i kiselu vodu i sve blagim mešanjem sjedinim dok masa ne bude homogena. Izlijem u mali duguljasti pleh preko pek papira i stavim u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peče se maksimalno 40 minuta, zavisno od toga koliko vam je rerna jaka. Najlepši je topao i brzo gubi svežinu, tako da zbog toga pravim u malim količinama i uglavnom sve ode za dva obroka. Probajte, nećete se pokajati. Zahvaljujući ovom hlebu kao zameni, ja sam za šest meseci oslabila 10 kilograma.
***
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: