Zdrava ishrana ipak utiče na to kako nam radi mozak.
Šolja čaja uz doručak, salata od spanaća za ručak i čaša crnog vina za večeru mogu smanjiti rizik od razvoja demencije, pokazalo je istraživanje.
Ljudi koji imaju veći unos hrane ili pića koja sadrže antioksidativne flavonole – biljna jedinjenja povezana sa različitim zdravstvenim prednostima – izgleda da imaju sporiju stopu kognitivnog deficita, kažu istraživači.
U sedmogodišnjoj studiji, naučnici iz medicinskog centra „Rush“ u Čikagu ispitali su 961 osobu prosečne starosti od 81 godine koja nije imala demenciju. Učesnici su svake godine popunjavali upitnik o tome koliko često jedu određenu hranu i ispunjavali kognitivne i memorijske testove.
Podeljeni su u pet jednakih grupa na osnovu količine flavanola koje su imali u ishrani.
U proseku, učesnici su imali prosečan unos od približno 10 miligrama (mg) dnevno.
Najniža grupa je imala unos od oko 5 mg dnevno, dok je najviša grupa konzumirala u proseku 15 mg dnevno – što je ekvivalent jednoj šoljici zeleniša ili tri do četiri šolje čaja. Da bi izmerili kognitivni deficit, istraživači su koristili sistem koji uključuje 19 različitih testova.
Analiza je otkrila da su ljudi koji su imali najveći unos flavonola imali 32 odsto smanjenje stope kognitivnog deficita u poređenju sa onima koji su imali najmanji unos.
Studija je takođe pokazala da su oni koji su većinu svojih flavonola dobijali iz kelja, pasulja, čaja, spanaća i brokolija imali najsporiju stopu kognitivnog deficita.
Međutim, korist su videli i oni koji su konzumirali paradajz, jabuke, čaj, vino i pomorandže.
Autor studije Tomas Holand rekao je: „Nešto tako jednostavno kao što je jesti više voća i povrća i piti više čaja je lak način da ljudi preuzmu aktivnu ulogu u održavanju zdravlja svog mozga. Na kraju krajeva, želeo bih da ljudi znaju da nikada nije prerano ili prekasno da počnete da menjate način života, posebno kada je u pitanju ishrana. Ovo istraživanje je jedan od dokaza da je ono što jedemo važno.“
Prethodne studije pokazuju da flavonoli mogu pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja, što je dovelo do toga da istraživači istražuju njihovu potencijalnu ulogu u usporavanju kognitivnog pada.
„Dok su istraživači pokušavali da utvrde kako flavonoli igraju ulogu u usporavanju kognitivnog pada, uvek je teško isključiti druge faktore koji bi mogli da utiču na rezultate ove vrste istraživanja. Ono što za sada možemo reći je da postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju na uravnoteženu ishranu kao način da se smanji rizik“, kaže Tomas.
„Ishrana bogata voćem i povrćem, zajedno sa dosta vežbanja i nepušenjem, doprinosi dobrom zdravlju srca, što zauzvrat pomaže u zaštiti našeg mozga od bolesti koje dovode do kognitivnih oštećenja ili demencije. Ako upravljamo našom ishranom i fizičkom aktivnošću tokom života, to je ključni korak ka boljem zdravlju mozga u kasnijem životu.“
Nalazi su objavljeni u časopisu „Neurology“, prenosi Dailymail.
***
Bonus video: Dr Katarina Bajec Vijagra oštećuje sluh, ali smanjuje rizik od Alchajmera
Pratite nas i na društvenim mrežama: