Mind – dijeta koja smanjuje rizik od Alchajmera

Fitnes i ishrana 02. mar 202107:15 > 17. maj 2021 11:49
Mind dijeta
Foto: IML Image Group Ltd / Alamy / Profimedia

Mind dijeta je osmišljena da poboljša zdravstveno stanje i tela i uma, a kao spoj dve najbolje i najefikasnije dijete na svetu u koje se nutricionisti kunu - Mediteranske i DASH dijete.

Nutricionisti kažu da su Mediteranska i DASH najzdravije i jedine održive dijete, a Mind dijeta ili dijeta za um kombinuje najbolje od njih. Dizajnirana je da promoviše zdravlje uma i smanji rizik od Alchajmerove bolesti, ali se pokazala odlično u skidanju viška kilograma, smanjenju rizika od hipertenzije, bolesti srca, moždanog udara, i popravljanju opšteg zdravstvenog stanja.

Pročitaj i:

Mind dijetu je razvila Marta Moris, nutricionistički epidemiolog, u medicinskom centru Raš Univerziteta kroz studiju koju je finansirao Nacionalni institut za starenje. Osnovni cilj studije, piše Dijeta.net, bio je pronalaženje načina ishrane koji bi pomogao smanjenju rizika od Alchajmerove i drugih bolesti slične prirode.

Ispitujući efekte dve najbolje dijete na svetu, Mediteranske i DASH, Moris je složila novu dijetu koja iz njih uzima najbolje i zasniva se na nekoliko pravila koja je lako zapamtiti i primeniti.

Mind preporučuje 10 namirnica koje treba uključiti u dnevni meni i upozorava na pet grupa koje bi trebalo izbegavati.

Namirnice koje se preporučuju su zeleno lisnato povrće (obavezno, u velikim količinama), drugo povrće, bobičasto voće (naročito borovnice), orašasti plodovi, mahunarke (razne vrste pasulja, sočiva…), vino, integralne žitarice, riba, živinsko meso i maslinovo ulje. Iz ishrane bi trebalo izbaciti pohovanu i brzu hranu, crveno meso, sireve, puter i margarin, grickalice, slatkiše, kao i sve sokovi i pića sa dodatkom šećera ili veštačkih zaslađivača.

E, sad, kako rasporediti dozvoljene namirnice?

Pročitaj i:

Konzumirajte tri porcije jela od integralnih žitarica dnevno. Jedite svežu salatu svakog dana. Jedite različite vrste povrća svakog dana. Jedite mahunarke svakog ili svakog drugog dana. Pijte jednu čašu crnog vina dnevno, poput najdugovečnijih ljudi s grčkog ostrva Ikarija.

Živinsko meso jedite najmanje dvaput nedeljno, ribu najmanje jednom nedeljno. U toku jedne nedelje gledajte da bar 3-4 užine sadrže orašaste plodove, a bobice užinajte najmanje dva puta nedeljno.

Nezdrava hrana je dozvoljena jednom nedeljno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram