Kako biste postali majstor u kuhinji, kradite trikove od najboljih! Svaki proslavljeni kuvar ili kuvarica, sa svojom emisijom, ima neke male cake koji im pomažu da uvek spreme savršeno jelo. Ovo su neke od njih.
Kulinarska superzvezda Marta Stjuart odlično zna kako napraviti savršen pečeni čizkejk. Da bi konzistencija ostala kremasta i da bi sprečila stvaranje pukotina, Stjuart ga polako kuva u posudi koja je uronjena u vodu, a zatim ga pušta da se ohladi u rerni sa odškrinutim vratima.
Martin porodični recept za makarone s sirom daleko je od dosadnog. U mešavinu dodaje pastu od paradajza, a zatim dozu kajenskog i crnog bibera kako bi mu dala oštrinu. Služi jelo sa pavlakom.
Kad god kuvate sa folijom, uverite se da je sjajna strana gore, savetuje Gordon Remzi. Mat strana bolje izoluje toplotu – dok sjajna strana treba da bude okrenuta ka spolja.
Kad god pravite pire krompir, skuvajte krompir sa kožom i ogulite ga dok je još vruć. Kora štiti krompir, tako da ne upija svu tu vodu.
Još jedno poznato lice u kuvanju, Đada De Lorentis, ekspertkinja je za italijansku kuhinju.
Kada pravi klasične lazanje, ona ih podiže na sledeći nivo dodavanjem sloja seckanog smrznutog spanaća i rikote. Ali prvo istiskuje svu suvišnu vlagu iz spanaća, tako da ne razblaži ukus.
Poznata po emisiji „Pioneer Woman“, Ri Drumond ima super trik za rebrca u lepljivom slatkom sosu. Ona upozorava na uobičajenu grešku. Prvo ih pecite, a zatim ih prelijte glazurom. Ne obrnuto. Tako će se vaš sos zalepiti za meso i neće ga razblažiti sokovi od kuvanja.
Gaj Fieri je stručnjak za meso. Prilikom prženja goveđeg mesa predlaže korišćenje maslinovog ulja i putera. Od putera dobijate divan, bogat ukus, ali ulje sprečava njegovo sagorevanje.
Takođe nekoliko sjajnih saveta za čili. Pre nego što stavite sve sastojke u šerpu, propržite meso. Kada je tiganj prepun, meso se kuva na pari.
Fieri ima još jednu taktiku za unošenje slojeva ukusa u makarone s sirom. Pržite slaninu, a zatim koristite mast kao podlogu za sos. Nakon što sastavite sve sastojke u posudu, koristite hrskavu slaninu koju ste ranije pržili za posipanje – genijalno.
Najpoznatija britanska kuvarica Meri Beri uvek uzima u obzir koji proizvodi su sezonski i lako dostupni kada planira šta da kuva. U nekim slučajevima recepti se mogu prilagoditi. Na primer, u proleće koristite špargle za pitu s piletinom, a zimi pređite na kelj ili praziluk.
Slavna Džulija Čajld takođe je imala neverovatne kulinarske savete. Imala je dovitljiv test da proveri kada je piletina pečena. Kada se piletina probuši viljuškom ili oštrim nožem, sokovi bi trebalo da budu bistro žuti, a ne ružičasti.
Tajna popularne Ine Garten za savršen desert je dodavanje šoljice tople kuvane kafe kolačima koji uključuju čokoladu. Ona kaže da kafa dodatno poboljšava čokoladni ukus.
Prema Ini, postoji jedna ključna stvar koju treba da znate kada pravite kajganu: spremajte je na laganoj vatri. Razlog je taj što proteini postaju čvrsti na visokoj temperaturi, pa će održavanje niske temperature osigurati da ostanu meki.
Takođe, sklonite kajganu sa vatre neposredno pre nego što je gotova, jer će nastaviti da se kuva u tiganju.
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
Pratite nas i na društvenim mrežama: