Lubenica dijeta je totalni hit ovog leta, topi 5 kila za 5 dana, a ovo je kompletan jelovnik

Da li je lubenica zdrava ili pak previše slatka? Da li goji ili smemo da je jedemo u neograničenim količinama kao što su nekima od nas govorile mame?

Savremena dijetetika ima odgovore i preporučuje ovu namirnicu kao nezaobilaznu u letnjem jelovniku. A ukoliko uz nju može da se smrša – još bolje! Zato je ovih dana pojam „lubenica dijeta“ jedan od najtraženijih na internetu.

Glavna dilema u vezi s lubenicom je količina šećera. Da bismo odgovorili na pitanje da li je to razlog za brigu, treba prvo razumeti pojam glikemijskog indeksa (GI) koji pokazuje koliko brzo ona podiže nivo šećera u krvi. Hrana koja ima glikemijski indeks veći od 70 smatra se hranom sa visokim GI. Lubenica ima GI 72, dakle veoma visok, piše portal minutzamene.com.

Ukoliko ste dijabetičar, onda treba da vodite računa o tome kako će se vaše telo izboriti sa navalom šećera u krvi. Ukoliko niste, treba da uzmete u obzir glikemijsko opterećenje i na osnovu toga ustanovite hoće li neka hrana doprineti da se ugojite i kako će se telo izboriti sa šećerom. A ovaj pokazatelj se dobije tako što se GI pomnoži sa količinom svarlivih ugljenih hidrata i onda se dobijeni broj podeli sa 100. Glikemijsko opterećenje je preveliko ukoliko je veće od 20. Ono manje od 10 smatra se niskim.

U slučaju lubenice, glikemijsko opterećenje je oko 5 jer na 100 grama dolazi 7 grama ugljenih hidrata, pa samim tim njena slatkoća nije problem i ona ne može da vas udeblja. Naprotiv! Dobra je za mršavljenje.

Foto:shutterstock

Ukoliko želite da smršate, onda želite i da znate koliko namirnica na koju ste se ustremili ima kalorija i da li je zaista dobar pomoćnik ka tom cilju.

Kalorijska vrednost lubenice nije velika. Na 100g, ona ima oko 30 kalorija. Problem je u tome što je puna vode i jako teška i 100g ovog slatkog povrća baš i nije doza koja zadovoljava naš apetit. Uglavnom pojedemo mnogo više i strahujemo da li lubenica može da goji. Pa ipak, sve i da pojedete kilogram ove slatke namirnice, pojeli ste 300 kalorija. To je samo malo više kalorija nego što ima 100g belog hleba. A šta mislite, šta će vam više ispuniti stomak?

Dakle, lubenica dijeta može biti veoma efikasna za mršavljenje. Njen sastav čini 90% vode i može se reći da lubenicu više pijete nego što jedete. Ipak, za razliku od vode, ona ima dosta vlakana i baš u tome je njena tajna. Za razliku od vode morate da se pozabavite njenim žvakanjem. To mozgu šalje signal da jedemo i osećaj sitosti je lakše dostižan. Osim toga vlakna ispunjavaju mesto u crevima baš kao i tečnost, a to smanjuje vaš apetit.

Poslednja i ne najmanje važna prednost lubenice je činjenica da jedući je, vi unosite dovoljno vode u organizam, što pomaže u procesu izbacivanja toksina, regulisanju nivoa natrijuma u telu i izbacivanju viška vode iz organizma.

Kratkoročna lubenica dijeta

Za razliku od Atkins dijete, Dukan dijete ili nekog sličnog konkretnog programa ishrane, ne postoji konkretna dijeta sa lubenicom, već se ovako naziva svaka dijeta koja uključije u svoj jelovnik njeno svakodnevno konzumiranje tokom izvesnog perioda. Zato postoji više vrsta ove dijete.

Jedna od njih je kratkoročna dijeta sa lubenicom koja traje pet dana i omogućava da za to vreme skinete pet kilograma. Napominjemo da kratkoročne i brze dijete koje se zasnivaju na samo jednoj namirnici mogu pomoći da brzo izgubite kilograme, ali ne i da ostvarite trajne rezulatate. Za to je potrebno kontinuirano zdravo se hraniti.

Ipak, ukoliko ste u stisci sa vremenom kao pred odlazak na more, a ne treba vam mnogo do savršene linije, lubenica dijeta odlična letnja varijanta sa kojom možete da započnete svoj život u tanjem telu. Leto je idealno vreme za početak dijete jer su vam dostupne raznovrsne sveže namirnice.

Primer jelovnika za lubenica dijetu od 5 dana

Prvi dan:

Doručak: 1 kriška lubenice i šolja kafe ili čaja

Ručak: 150 g govedine uz 150 g kuvanog pirinča. Zasladite se kriškom lubenice

Večera: 60g sira, kriška hleba i kriška lubenice

Drugi dan:

Doručak: kriška tost hleba, šolja kafe ili čaja i kriška lubenice

Ručak: 100g piletine bez kožice, parče hleba i kriška lubenice

Večera: 100g ribe na roštilju, 100g kuvanog pirinča i čak 2 kriške lubenice.

Treći dan:

Doručak: Kao i prethodni dan – komad tost hleba, šolja kafe i kriška lubenice

Ručak: 50g paste sa paradajz sosom i 3 kriške lubenice.

Večera: Salata od svežeg povrća i lubenica – koliko god možete da pojedete

Četvrti dan:

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak : Supa od brokolija (bilo koja supa od povrća biće u redu) , komad hleba i 2 kriške lubenice.

Večera: 3 pečena krompira srednje veličine i 2 kriške lubenice

Peti dan:

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150g goveđeg mesa i neograničena količina lubenice

Večera: Komad integralnog hleba, 60g sira i 3 kriške lubenice

Ovakav metod ishrane drastično smanjuje broj unetih kalorija i ne treba da se prati dugoročno. Vežbanje i rekreaciju preskočite ovih dana jer ćete se verovatno osećati loše, iscrpljeno i umorno. Ukoliko primetite da vam ovakav način ishrane ne prija, prekinite ga odmah i ne čekajte da po svaku cenu dogurate do petog dana. Ima pregršt dijeta koje možete probati. Možda dijeta sa lubenicom nije za vas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram