Lestvica gladi – trik uz koji se nećeš prejesti

prejedanje
Foto: TheHollywoodFix.net / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kad vas obuzme glad, ponekad je jako teško odoleti ubacivanju svega i svačega u usta, i to na brzinu. Problem nastaje kad dođe trenutak da sebi kažemo da je dovoljno.

Većina odraslih ljudi ne jede hranu samo da bi telu dali potrebno gorivo već i iz užitka. Kao rezultat toga, može postati teško proceniti kada smo siti, što nas neretko dovodi do prejedanja i, u nekim slučajevima, gojenja.

Lestvica gladi

Naime, stručnjaci su otkrili da možete koristiti jednostavan trik koji vas može sprečiti da preterate u jelu, a čak bi vam mogao pomoći i pri mršavljenju. Vizualizacijom takozvane lestvice gladi mogli biste da počenete da sebi slikovito sugerišete kad vam je dosta, piše The New York Post.

Stručnjaci s My Fitness Pala kažu da bi svoju glad trebalo da zamislite kao lestvicu od 0 do 10, pri čemu 0 predstavlja glad i prazan želudac, dok 10 predstavlja krajnju sitost. Da biste koristili lestvicu gladi kako biste smanjili mogućnost za emocionalno prejedanje, prvo morate odrediti na kojem delu lestvice se vaša glad nalazi pre početka jela.

Objašnjavaju: “Ako sebe ocenite preterano gladnima, ocenom od 0 do 2, obratite posebnu pažnju na to koliko brzo jedete. Namerno usporite tako da ne pređete sitost, a da je i ne prepoznate. Blaga glad se može oceniti s 4, a blaga sitost ima ocenu 6.”

Tačka umerene sitosti se postiže pre nego što mislimo

Nutricionistkinja Kristina LaRue rekla je da su to rasponi u kojima je normalno jesti, ali imajte na umu da vam možda uopšte neće trebati puno da biste došli do tačke sitosti. U ovom slučaju uzimanje manjih zalogaja moglo bi pomoći.

Ako ste pak siti, dakle niste fizički gladni, a u iskušenju ste da jedete, rekla je da se morate zapitati šta vam zapravo treba. Ako biste jeli da biste zadovoljili svoje emocije, i dalje nećete moći da postignete emocionalnu sitost.

Umesto da funkcionišete na autopilotu, LaRue je rekla da bi trebalo da stalno evaluirate svoju lestvicu gladi tokom obroka.

“Ako ste siti i još imate hrane na tanjiru, nemojte nastaviti da jedete. Umesto toga sklonite tanjir i spremite ostatke u frižider ili zamrzivač.“

Nakon obroka ponovo ocenite svoju glad

Osećaj prijatnog zadovoljstva na kraju obroka znači da ste odabrali pravu veličinu porcije. Ali ako ste preterali, i to je u redu jer se događa svima.

LaRue je objasnila: “Nemojte sebe kriviti ni osećati loše. Umesto toga zapitajte se zašto ste nastavili da jedete nakon tačke sitosti. Jeste li bili preterano gladni kad ste počeli da jedete? Da li je hrana jednostavno bila previše dobra, pa niste hteli da stanete? Ili vam je možda bilo žao da bacite ostatke?”

Naposletku, poradite na onome što vas je dovelo do preterivanja da biste idući put bili spremni da se suočite se tim i da biste izbegli isti ishod, piše N1.hr.

BONUS VIDEO: Vremenska posna dijeta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram