Dr Bajec o tzv. „Survivor dijeti“: Ne pokušavajte ovo kod kuće

Fitnes i ishrana 27. apr 202213:39 > 13:40
Milica Dabović Foto: Survivor/Promo

Učesnici aktuelnog "Survivera" su sve mršaviji, a "Survivor dijeta" postala je novi izraz za ozbiljno gladovanje uz ozbiljan fizički napor, a s neverovatno brzim rezultatima. Koliko je ono opasno?

„To su šokovi za organizam“, kaže dr Katarina Bajec.

„Naš organizam u stanju tog gladovanja pokušava da nadomesti činjenicu da nema dovoljno izvora energije od spolja. Glavni benzin za naše telo je glukoza. Međutim, u nedostatku glukoze, naš organizam počinje da traži odakle može da izvuče i dobije tu energiju. Prvo kreće da izvlači iz depoa glikogena, koji se nalaze u mišićima i jetri. I najpre se razlaže glikogen, međutim da bi se zadržala ta mišićna masa, organizam se, da žargonski kažem, „šaltuje“ na depoe masti. Onaj ko ima više depoa masti, on će moći duže da izdrži, jer će se iz njih crpeti energija, a kada se istroše i depoi masti, onda se dolazi do onog što je već ozbiljniji problem, a to je razgradnja aminokiselina i opet gubitak te mišićne mase“, objasnila je dr Bajec, gostujući u „Probudi se“.

Podsetila je na eksperiment izgladnjivanja koji se vezuje za Minesotu, koji je pokazao kako se telo, ali i mozak, ponaša u situacijama izgladnjivanja.

„Dobro je što kada imaš smanjenu mogućnost da unosiš hranu, unosiš dovoljno tečnosti. To je strašno važno“, kaže dr Bajec.

Pogledajte celo njeno gostovanje u emisiji „Probudi se“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram