Dijetetičar otkriva šta može da se desi ako jedete puno sira

sir
Šta se desi ako jedeš previše sira, Foto: Tanveer Badal / ImageSource / Profimedia

Ruski dijetetičar i nutricionista Andrej Bobrovski otkriva šta će se desiti sa telom ukoliko jedete sir svaki dan.

„Postoji mnogo različitih vrsta sireva koje sadrže puno masti i nije poželjno da ih jedete svaki dan” – kaže dr Andrej Bobrovski, profesor medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu.

Previše sira može dovesti do razvoja ateroskleroze (bolesti zapušenih arterija), hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i urolitijaze (pojave kamena u šupljinama uroloških organa) objasnio je dijetetičar.

Dodao je i da sastav mnogih vrsta sira uključuje veliku količinu soli, koja takođe predstavlja pretnju za telo. Ako osoba nije spremna da isključi ovaj proizvod iz svoje svakodnevne ishrane, trebalo bi da ograniči njegovu upotrebu do određene granice.

„U umerenim količinama, sir je koristan i jača imunitet. On je mlečni proizvod bogat kompletnim proteinima i aminokiselinama. Doprinosi dobrom funkcionisanju celog organizma, a pored toga, sir je vredan izvor kalcijuma i vitamina B. Istovremeno, vitamin B12 koji se nalazi u proizvodu čini ga posebno korisnim zimi.”

Sir je izvor vitamina B, posebno B12, a ovo je neka vrsta preteče hormona zadovoljstva, hormona sreće – serotonina. Zimi, kada su duge noći, a kratki dani u januaru i februaru, vitamin B12 se normalizuje.

„Deluje kao sredstvo za prevenciju depresije, koja je povezana sa nedostatkom sunčanih dana” – rekao je Bobrovski, a prenosi Hayat.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram