Kako da dok spavaš ispeglaš bore: Poze koje menjaju botoks

Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko je važno da koža dobije dovoljno sna svake noći. Skidate šminku pre spavanja i spavate preporučenih 7 do 9 sati noću, ali se i dalje budite natečeni, iscrpljeni i spuštenih kapaka. Znate li zbog čega?

Ono što možda ne shvatate je da vas položaj u kome spavate može sprečiti da posedujete taj mladalački sjaj o kom sanjate. Iako se to naziva „bjuti san“ jer vaša koža prelazi u režim popravke, ležanje u određenom položaju nekoliko sati tokom noći moglo bi da ubrza pojavu bora. Zašto?

Prema Konstantinu Vasjukeviču, doktoru medicine, kozmetičkom lekaru i sertifikovanom plastičnom hirurgu lica u Njujorku, horizontalni položaj vašeg tela tokom spavanja pomera ravnotežu distribucije tečnosti prema gornjem delu tela (zbog čega se oticanje lica obično vidi rano ujutru).

„Dugoročne efekte ovog kontinuiranog cikličnog otoka ne treba potcenjivati. Svakodnevno širenje i kontrakcija tkiva lica opterećuje ligamentnu potporu lica. To na kraju dovodi do istezanja i opuštanja povezanih sa starijim izgledom“, kaže dr Vasjukevič.

Naravno, većina nas se prevrće i savija u razne neobične poze noću, ali sve se svodi na tri primarne pozicije. Dr Vasjukevič otkriva koja je najbolja, a koja je odgovorna za stvaranje prevremenih bora.

Spavanje na boku

Iako je to najbolji položaj za probleme sa sinusima, dr Vasjukevič upozorava da spavanje na boku može dovesti do bora na dekolteu i strani lica na kojoj ležite.

„Ogroman faktor starenja tokom sna su sile trenja koje nastaju trljanjem kože uz jastuk.“

Možda ne mislite da je ovo dovoljno značajno da napravi stvarnu razliku na vašoj koži preko noći, ali pomnožite to sa vremenom spavanja tokom godina. Nije idealno. Ako primetite da se pomerate na stranu tokom noći, učinite sebi uslugu i uložite u jastučnicu od svile ili satena da biste sprečili trljanje kože i minimizirali ove negativne efekte.

Spavanje na stomaku

Mnogi od nas spavaju na stomaku, ali dr Vasjukevič kaže da je to najgori položaj za spavanje. Kada spavate nagnuti napred, vaša koža se satima trlja uz jastuk, što može izazvati ciklično oticanje i pojačati linije mrštenja oko očiju i usana. Vremenom, ovo ubrzava stvaranje trajnih finih bora (posebno na čelu koje čak ni retinol ne može da izleči), nabora i sveukupno bora na licu. Pritisak vašeg lica u jastuk takođe stvara više nadutosti oko očiju jer vam glava i srce leže na istom nivou, što znači da će vam više krvi otići u lice. Da ne pominjemo činjenicu da jastučnice često ne menjamo dovoljno često, pa imaju na sebi mnoštvo bakterija i klica, što je očigledno loša vest ako ste skloni aknama.

Zaključak: Izbegavajte spavanje na stomaku po svaku cenu.

Spavanje na leđima

Prema rečima dr Vasjukeviča, ležeći položaj je najbolji položaj za dužu mladost kože. Ne samo da sprečava bore zbog nedostatka trenja koje prouzrokuje bore, već takođe sprečava kožu da oseti pritisak vašeg lica dok se trlja u jastuk. Savet plus – ako želite najbolji položaj koji preporučuje lekar kako biste imali dobru kožu, podignite glavu dodatnim jastukom kako biste osigurali da se tečnost ne nakuplja dok spavate, to takođe sprečava natečene oči ujutru.

„Preporučujem da spavate na leđima sa blago podignutom glavom (20 do 30 stepeni)“, napominje dr Vasjukevič, a prenosi RealSimple.

Ako imate sreće da ovako volite da spavate i da vam to dolazi prirodno, onda super. A, ako ne, onda uložite malo više u poseban jastuk kako biste sprečili prevrtanje na lice i stomak u toku sna.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram